Kritiken hårdnar om gasledningen

Nu skärps tonen i kommunens yttrande över Nord Streams planerade gasledning.Det förslag som i går lades på politikerna bord var inte skarpt nog.Innan det når kommunstyrelsen ska det arbetas om, så att kritiken blir tydligare.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-08-12 04:00
Det handlar om Gotlands kommuns yttrande till Näringsdepartementet över Nord Streams ansökan om att få lägga ned rörledningar för transport av naturgas på den svenska kontinentalsockeln. En hårt debatterad fråga där åsikterna åtminstone tidvis gått isär.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har avstyrkt ansökan. Men det är tveksamt om kommunstyrelsen kommer att nå fram till ett entydigt ja eller nej i sitt yttrande.
Klart är dock att man kommer att framföra kritik. Tydlig och skarp kritik.
Det förslag som igår presenterades för kommunstyrelsens arbetsutskott var för vagt skrivet. Eva Nypelius (c) och Björn Jansson (s) fick i uppdrag att se till att det skrivs om.
- Det ska skärpas till och få en mer kritisk hållning, förklarar Björn Jansson.
Kommer kritiken att räcka till ett avstyrkande?
- Jag vet inte, svarar Björn Jansson.

Fel att satsa på naturgas
Eva Nypelius vill inte uttala några åsikter innan det nya förslaget har formulerats och presenterats kommunstyrelsen.
- Men det vi främst är kritiska mot är själva satsningen på naturgas. Ur miljösynpunkt hade det funnits bättre alternativ, säger hon.
- Ja, där är vi helt överens i kommunstyrelsen. Vi tycker det är fel att satsa på naturgas som energikälla och den kritiken ska vi framföra, säger Björn Jansson (s).

"Inte svårt att säga nej"
Men, menar de båda två, yttrandet handlar i första hand inte om synen på naturgas. Vad Näringsdepartementet vill ha synpunkter på av Gotlands kommun är Nord Streams begäran om att få lägga ned rörledningar på havsbotten en bit utanför öns kust.
- När det gäller själva rörnedläggandet saknar vi egen kunskap. Där måste vi lita till andras bedömningar och då är det svårt att säga nej, säger Björn Jansson.
Mats-Ola Rödén (fp), miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande, tyckte dock inte det var svårt att säga nej. Och den ståndpunkten har även många andra av öns politiker kommit till.
- Det finns många skäl till att avstyrka. Ett är projektets storlek, bara det gör att man bör fundera ett extra varv innan man säger ja. Sen har vi olycksrisken, problem vid ankring, fiskets möjligheter i området och även den säkerhetspolitiska aspekten, säger han.
Mats-Ola Rödén deltog också i gårdagens ksau-möte och han tycker det är bra att man nu ska skärpa formuleringarna.
- Eftersom det finns tveksamheter tycker jag det är bättre med en skrivning där man klart säger att man avstyrker. Och det är vad jag hoppas de kommer fram till, säger han.
Kommunstyrelsen beslutar om yttrandet den 24 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!