Trots kritikstorm – klagomålen ändrar inte beslut om Tors gård

Trots cirka 70 anmälningar mot beslutet, kommer JO inte att hantera klagomålen kring stängningen av Tors gård i Bro. Ett väntat beslut, menar Tors gårds verksamhetschef, Mohammed Törnblom Ouahid, som sätter sitt hopp till kommande domstolsförhandling.
– Vi ska tala för vår sak, säger han.

Den 23 oktober 2024 fattade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutet att tills vidare förbjuda TG på Gotland att bedriva HVB-verksamhet vid Tors Gård i Bro.

Den 23 oktober 2024 fattade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutet att tills vidare förbjuda TG på Gotland att bedriva HVB-verksamhet vid Tors Gård i Bro.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2025-02-06 11:45

Nyheten i korthet

  • Justitieombudsmannen (JO) kommer inte att hantera de cirka 70 anmälningarna mot stängningen av HVB-hemmet Tors gård i Bro, trots kritik mot beslutet.
  • Verksamhetschefen för Tors gård, Mohammed Törnblom Ouahid, förväntade sig beslutet och planerar nu att lämna in en egen juridiskt uppbyggd anmälan mot IVO.
  • Tors gård väntar på en förhandling i förvaltningsrätten den 12 mars, där de hoppas kunna bemöta kritiken och få möjlighet att ändra på saker.

Sedan tillståndet för HVB-hemmet Tors gård i Bro drogs in i slutet av oktober i fjol, har Justitieombudsmannen (JO) fått cirka 70 anmälningar från privatpersoner som anser att IVO:s beslut är felaktigt. Nyligen kom beskedet från JO att man inte går vidare med anmälningarna, som har handlagts i ett gemensamt ärende.

I beslutet skriver JO Thomas Norling att klagomål från enskilda är en viktig källa till information, och att de uppgifter som kommit fram därför ändå kan få betydelse i hans tillsyn. Samtidigt kan JO inte upphäva eller ändra ett beslut från en myndighet eller en domstol.

”JO:s granskning är heller inte avsedd att föregripa eller ersätta den prövning som sker i domstol efter ett överklagande”, skriver JO bland annat.

undefined
Tors gård i Bro.

Enligt Tors gårds verksamhetschef Mohammed Törnblom Ouahid, var beslutet väntat.

– Det handlade ju om anmälningar från privatpersoner och byggde på allas känslomässiga uppfattning. Däremot kommer vi att lämna in en egen anmälan mot IVO som är mer juridiskt uppbyggd, säger han.

Men först och främst väntar ett avgörande i förvaltningsrätten, dit bolaget bakom Tors gård har överklagat IVO:s beslut från 23 oktober.

Även boendet Staple i Lärbro fick besked om omedelbar stängning i oktober 2024 efter att IVO dragit in deras tillstånd. Precis som Tors Gård så överklagade Staple beslutet. I mitten av januari fick Staple rätt i förvaltningsrätten vilket innebar att Ivo:s beslut upphävdes.

undefined
Mohammed Törnblom Ouahid, verksamhetsansvarig Tors Gård.

För Tors gård väntar förhandling i förvaltningsrätten den 12 mars. Mohammed Törnblom Ouahid berättar att de själva bett om en muntlig förhandling.

– Troligtvis är det därför vårt beslut dragit ut på tiden. Men det var viktigt att få möjlighet att tala för vår sak, vilket jag hoppas kan ge lite tyngd, säger han.

Mohammed Törnblom Ouahid medger att förväntningarna på ett positivt beslut finns.

– Vi har aldrig haft den dialogen där vi kunnat bemöta kritik eller getts möjlighet att ändra på något. För mig är det som står i polisens PM det enda, som jag kan komma på, som lett till Ivo:s beslut.

Polisens PM, som Mohammed Törnblom Ouahid syftar på, är en polisrapport som pekade ut en tidigare anställd på Tors gård som aktivt kriminell, vilket bidrog till Ivo:s beslut att stänga hemmet.

Efter det har flera anställda på hemmet sagt att uppgifterna inte stämmer, och polisen som skrev rapporten har anmälts för tjänstefel. I december berättade en anställd hos polisen, med god insyn i polisens arbete, att rapporten grundar sig på spekulationer och hörsägen.

Det har gått mer än tre månader sedan den abrupta stängningen av Tors gård. När beskedet nådde verksamheten hade ungdomarna som bodde där 48 timmar på sig att packa och flytta. 

Mohammed Törnblom Ouahid säger att han har kontakt med många av dem, och att det såklart varit en svår tid. Flera av dem har det inte gått så bra för. De flesta av de anställda från Tors gård har gått vidare till andra jobb.

– Det förstår jag, det har gått lång tid sedan vi fick stänga. Samtidigt vet jag att många åtminstone vill komma tillbaka, om det skulle bli aktuellt.

Nu återstår bara att avvakta, fram till förhandlingen i mars, menar Mohammed Törnblom Ouahid.

– Det värsta är ju ovissheten. Men vi har gjort det vi kan inför beslutet, det ligger i andras händer nu.

Beslutet mot Tors gård

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, beslutade den 23 oktober att HVB-hemmet Tors gård i Bro skulle stänga inom tre dagar. 

Då bodde det nio ungdomar där. 

Beslutet motiverades med att:

Bolaget inte hade gjort registerkontroll på en anställd innan denne anställdes. 

Bolaget hade anställt två personer som tidigare dömts för brott som misshandel, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Ivo bedömde att typen av brottslighet och tiden för brotten (senaste domarna var från 2021) gjorde att de inte var lämpliga att arbeta på HVB för barn och ungdomar.

Ivo menade att Tors gård inte varit tillräckligt noggranna och försiktiga när de anställt personerna. Året innan beslutade dock Ivo att avsluta sin tillsyn utan några anmärkningar, trots att samma personer var anställda redan då.

Som skäl för beslutet 2024 angavs även Polismyndighetens uppgifter som framkom i yttrandet.

Ivo kallade det hela för missförhållanden som innebar fara för liv, hälsa eller personlig säkerhet.

Beslutet gällde omedelbart, men högt sex månader. Ivo skrev i sin bedömning att verksamhetens tillstånd sannolikt kommer att återkallas helt.

Tors gård överklagade omedelbart beslutet till förvaltningsrätten, som ännu inte avgjort frågan.

Källa: Ivo, förvaltningsrätten samt TG på Gotland AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!