Lene Marie Fossen föddes 1986, och blev sjuk i anorexi redan vid tio års ålder. Därefter kämpade hon med sjukdomen ända fram till sin död 2019. I utställningen The Gatekeeper visas ett stort antal av Fossens självporträtt, bilder som visar hennes eget lidande. De blandas med andra porträtt, bland annat på strandsatta flyktingar på den grekiska ön Chios.
Utställningen har tidigare visats i såväl Norge som Schweiz, men när den nu kommer till Visby är det allra första gången den visas i Sverige. Bakom initiativet står Folkets Bio, som fått ekonomiskt stöd från regionens kultur och hälsa-projekt.
– Jag råkade se dokumentärfilmen om Lene Marie Fossen för ett tag sedan och blev helt tagen. Och då inte primärt av hennes historia, utan av hennes bilder. Hon är verkligen en helt otrolig fotograf, säger Li Grebäck från Folkets Bio.
Förutom utställningen, som man kommer att kunna se på Hästgatan 18 samt i mindre version i domkyrkan, så kommer även den dokumentärfilm som Li Grebäck nämner att visas på fem platser runt om på Gotland under oktober. Filmen heter "Självporträtt", och i den har dokumentärfilmaren Margreth Olin följt Lene Marie Fossen under hennes sista levnadsår.
– Jag skulle säga att filmen ger kunskap, information och förståelse, medan utställningen visar hur otroligt skicklig hon var som fotograf. Jag tycker att man ska se filmen först, och därefter utställningen. Genom filmen lär man känna Lene Marie, och jag upplevde att de här starka bilderna som utställningen består av inte kändes läskiga efter att jag sett filmen. Då såg jag dem bara som konst, säger Li Grebäck.
Vilka tänker ni är målgruppen för filmen och utställningen?
– Främst anhöriga, men även hela stödsystemet runt personer som lider av ätstörningar. Exempelvis vården och berörda myndigheter. Utöver det anser jag också att alla kulturintresserade bör se både utställningen och filmen.
Lene Marie Fossens utställning har även väckt en del kritik, och vissa menar att det kan vara triggande för personer som lider av ätstörningar att se bilderna.
– Det är svårt för mig att veta eftersom jag själv inte lider av någon ätstörning. Men i filmen beskriver Lene Marie själv konsekvenserna av sin sjukdom, och jag har svårt att tro att det skulle vara triggande. Snarare tvärtom att man kanske snabbare vågar söka hjälp, säger Li Grebäck, och fortsätter:
– Sedan vänder vi oss inte till personer som lider av ätstörningar, utan främst riktar sig utställningen och filmen till anhöriga, myndigheter och organisationer som kommer i kontakt med ätstörningar.
Hon berättar även att det kommer att vara 15-årsgräns på dokumentärfilmen, samt att det kommer att finnas information om var man kan vända sig både som drabbad och anhörig inne i utställningslokalen på Hästgatan 18.
Vad hoppas du att besökarna kommer att ta med sig för känsla hem när de sett Lene Marie Fossens bilder?
– Nu gissar jag bara, men jag hoppas de går hem och funderar lite över sig själva. Kanske att de tänker kring fördomar, hur vi möter andra människor och kanske vad man själv lägger ut för bilder i sociala medier. Förhoppningsvis kanske man kan få lite inspiration rent konstnärligt också.
Här kan du söka hjälp:
På vårdguiden 1177.se finns information om var du kan söka vård för ätstörningar.
Det finns även olika typer av stödlinjer. Bland annat riksföreningen Frisk och fri, vars stödlinjenummer är 020 – 20 80 18, samt organisationen Tjejzonen som har en Ätstörningschatt.
Personer under 18 år kan även vända sig till barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Även ungdomsmottagningar kan erbjuda stöd. Läs mer på umo.se.