Den 9 oktober meddelade Länsstyrelsen Gotland att Anneli Bergholm Söder lämnar posten som länsråd för att i stället arbeta med samordning av länsstyrelsernas beredskaps- och säkerhetsarbete.
Till saken hör att ett femårigt uppdrag därmed avbrutits i förtid, samt att det sedan en tid funnits omfattande intern kritik mot länsrådets ledarstil. På en direkt fråga från Helagotland har landshövding Anders Flanking varken velat bekräfta eller förneka att det skulle finnas ett samband mellan de arbetsmiljöproblem som pekats ut och Anneli Bergholm Söders nya jobb.
Han konstaterar bara att det varit ”en ganska turbulent period på myndigheten”.
Helagotland har ända sedan den 9 oktober sökt det avgående länsrådet för en kommentar. ”Anneli Bergholm Söder är på tjänsteresa och har telefonen avstängd”, hälsade myndighetens kommunikationsavdelning i slutet av förra veckan.
Under onsdagen, en vecka efter tillkännagivandet, är telefonen påslagen igen.
Hur har din vecka varit?
– Du, min vecka har för det mesta varit ungefär som vanligt. Jag har jobbat, ganska mycket nationellt, och det har jag ju gjort hela tiden. Och så håller jag på att få underlag för mitt nya jobb.
Men inte helt och hållet som vanligt väl? Det har varit mycket uppmärksamhet kring dig och den kritik som funnits mot dig som länsråd. Det spekuleras i att det nya jobbet är ett resultat av denna kritik. Vad säger du om det?
– Jag vet inte. Jag har fått ett nytt jobb, är glad för det och tycker att jag blivit väl omhändertagen. Naturligtvis läser jag tidningarna och ser spekulationerna. Jag har ju koll vad det handlar om, så jag vet inte hur ska jag förhålla mig till detta? Jag fokar på det nya.
Länsrådets nya uppdrag går i korta drag ut på att utveckla och samordna länsstyrelsernas beredskapsarbete. Anneli Bergholm Söder kommer att fortsätta vara anställd vid länsstyrelsen på Gotland, så det handlar alltså om ett utlån till kansliet i Västmanland.
– Diskussionerna om detta har varit på gång ett tag, men det är ett ganska komplext uppdrag och utformningen har tagit lite tid. Eftersom jag har tidigare erfarenhet av att arbeta med de här frågorna, och de här människorna, tyckte jag att uppdraget lät jäkligt intressant.
Förra veckan avslöjade Helagotland att överenskommelsen mellan länsrådet och arbetsgivaren öppnar för att Anneli Bergholm Söder kan arbetsbefrias med lön efter att den första utlåningsperioden på sex månader är till ända.
Om hon ska fortsätta arbeta under de 16 månader som då återstår av förordnadet får hon alltså i praktiken bestämma själv – lönen kommer oavsett.
– Utlån görs ett halvår i taget, det är så konstruktionen ser ut. Annars måste man gå ut och lysa det, vilket är en komplex historia. Och jag vill inte släppa min anställningstrygghet.
Du kommer att fortsätta arbeta under den perioden?
– Jag har alltid jobbat jättemycket. Många kan intyga att jag ibland är den som kommer först och går sist från jobbet. Jag vill känna entusiasm och bli utmanad, inte sitta utan uppdrag.
Så det handlar inte om ett utköp som skattebetalarna får bekosta?
– Jag har aldrig varit ute efter något annat än att göra nytta och bidra till verksamheten. Och det tror jag att jag kommer göra nu också. Vad folk och journalister spekulerar i, det är en sak för sig, säger Anneli Bergholm Söder.