I februari beslutade barn- och utbildningsnämnden att endast Hogräns skola skulle läggas ner på den gotländska landsbygden. Fler skolor än så var från början hotade i tjänstemännens förslag, när miljonbelopp skulle sparas samtidigt som lärarbehörigheten behövde säkras.
Politikerna tog regionalpolitisk hänsyn, berättade de efter att beslutet fattats - och många familjer i de berörda områdena andades ut.
Men orosmolnen fanns kvar.
För- och grundskolechefen Bisse Carlsson sade nämligen senare att hon stod fast vid förvaltningens förslag, och att det för elevernas bästa skulle se likadant ut om tjänstemännen på nytt fick i uppgift att se över öns skolorganisation.
Såg rött
Det fick föräldrarna på norr att se rött.
I en insändare i dagens GT riktas skarp kritik mot skolchefen och man ifrågasätter om hon är lämplig att fortsätta i sin befattning.
- Vårt förtroende för henne har fått en allvarlig knäck. Det säger Ted Ljungqvist, som ingår i arbetsgruppen som värnar högstadiet vid Fårösundsskolan.
Gruppen bildades när det stod klart att högstadiet var hotat i förvaltningens förslag. Sedan dess har medlemmarna tagit kontakt med samtliga partier i fullmäktige på ön för att pejla deras syn på Fårösundsskolan.
Presskonferens
I går, drygt två veckor efter att nämnden bestämt att spara de flesta nedläggningshotade skolorna, presenterade gruppen sin undersökning på en presskonferens.
Partierna hade bland annat svarat på om de kan lämna en långsiktig garanti att låta högstadiet vara kvar de närmaste 15 åren.
Flesta sa nej
De flesta sa nej, utom Centern och Miljöpartiet. Centern svarade ja förutsatt att det inte inträffar några radikala förändringar, medan Miljöpartiet svarade ja med motiveringen att det finns starka regionalpolitiska skäl till att behålla högstadiet.
Medlemmarna i arbetsgruppen tycker att politikerna tagit sitt ansvar i skolfrågan, och berömmer särskilt skolpolitikern Brittis Benzler (V), som de kallar påläst och engagerad.
Kritiken riktas i stället mot Bisse Carlsson.
- Kan man inte svara på följdfrågor när man presenterar underlaget till förslaget för skolorganisationen måste det tyda på att det inte var särskilt väl underbyggt. Då tycker inte jag att man ska jobba med det här, säger Fredrik Rosengren.
Men inget ont som inte för något gott med sig.
Hotet mot högstadiet har troligen fört de boende närmare varandra.
- Det här har kanske skapat lite mer jävlar anamma på norra Gotland, säger Ted Ljungqvist.
GT sökte i går Bisse Carlsson för en kommentar.