År 2011 infördes den nya betygsskalan A till F, som ersatte föregångaren MVG till IG. Tanken var att målen skulle bli tydligare och elevernas kunskaper öka. I stället har betygssystemet kritiserats av både lärare, elever och föräldrar för att vara krångligt och ha svårbegripliga kriterier. Elever och lärare upplever att det är svårt att få höga betyg för att de inte uppfyllt enstaka delar av ett kunskapskrav.
Detta visade även Skolverkets utvärdering av det nya systemet, som gjordes 2016. Lärare anser att kunskapskraven är otydliga och många upplever problem med tröskeleffekter, just det att elever inte kan få ett högre betyg för att de inte uppfyllt enstaka delar av ett kunskapskrav. Samtidigt visade utvärderingen att majoriteten av lärarna är nöjda med att det införts fler betygssteg.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) gick förra året ut med att regeringen är överens med Centerpartiet och Liberalerna om att genomföra en reform av kursplanerna under mandatperioden. Det som framför allt förändras är att betygskriterierna kortas ned och formuleras om i förhoppning att bli tydligare.
– Jag tror att varenda förälder som sett de nuvarande kursplanerna har häpnat över en del formuleringar. Vi sänker inte kraven, men det ska bli betydligt lättare att förstå vad eleverna behöver kunna för att få ett visst betyg, sa Anna Ekström till DN.
Det huvudsakliga syftet med förändringen är att faktakunskaperna lyfts fram i de lägre årskurserna. Samtidigt ska kraven på elevens analysförmåga öka i takt med att eleven blir äldre, enligt utbildningsministern.
Lärarförbundet på Gotland anser inte att de nya formuleringarna i betygskriterierna gör så stor skillnad.
– Det är inte så stora förändringar. Kriterierna är fortfarande skrivna på ett sådant sätt att det krävs en kollegial diskussion om hur de ska tolkas, och till det måste arbetsgivaren skapa förutsättningar så att det finns tid, säger Linda Rung, ordförande för Lärarförbundet på Gotland.
Eftersom nuvarande betygssystem funnits i nio år anser Linda Rung att det är rimligt med en översyn. Hon tror dock att de flesta av medlemmarna har vant sig vid A-F-systemet nu.
– Det tar tid innan det sätter sig. Kraven för att få ett E är betydligt högre än vad som krävdes för att få ett G i det tidigare betygssystemet, men det går inte heller att jämföra två system med varandra, säger hon.