Turistföretagaren Pigge Werkelin har tillsammans med några andra företagare på ön låtit göra en egen opinionsundersökning bland tusen tillfrågade gotlänningar.
Enligt Pigge Werkelin visar den att fyra av fem kan tänka sig en timmes längre överresa, om det leder till sänkta biljettpriser och miljövinster.
- Om bara var femte gotlänning vill betala för snabbfärjan är jag övertygad om att andelen turister är ännu lägre, säger han till GT.
Han planerar att presentera undersökningen för öns politiker, liksom för Näringsdepartementet.
Åke Svensson är en av dem som har kontakt med Näringsdepartementet och för öns talan inför kommande färjeupphandling. Han tycker att en långsammare färja i teorin låter som ett bra komplement.
- Man skulle kunna fundera på det, men man ska inte ställa alternativen mot varandra, det vore olyckligt. Lyftet för Gotland under 2000-talet har varit tillgängligheten. Jag håller benhårt på de gotländska ståndpunkterna, säger Åke Svensson.
Åke ser en risk
Han syftar på det dokument som regionen tog fram tillsammans med olika intressenter för ett par år sedan, gällande den gotländska synen på färjetrafiken.
Här finns krav på snabba resor varje dag året runt, och minst två dubbelturer per dag till Nynäshamn, och minst en till Oskarshamn.
Skulle du kunna argumentera inför regeringen för långsamma färjor som komplement?
- Jag ser en risk i det. Börjar vi tala om för många alternativ öppnar det för näringsdepartementet att agera på ett sätt som är för dem mer ekonomiskt fördelaktigt. Om de hänvisar till att vi på Gotland resonerar på olika sätt väljer de det billigaste alternativet, befara Åke Svensson.
Frågan ger svar
Är du förvånad över resultatet i Pigge Werkelins undersökning?
- Som man formulerar frågan får man svar. Frågar man 1 000 gotlänningar om de vill ha sänkt kommunalskatt skriver nog det flesta under på det, men om man även har konsekvenserna klara för sig är det inte längre lika säkert att folk håller med.
Långsamma följder
Per-Erling Evensen, marknadschef på Destination Gotland, är tveksam till slutsatserna i Pigge Werkelins undersökning:
- Vi ser att gotlänningarna har fördubblat sitt resande under 2000-talet, det tycker jag är en tydlig undersökning i sig.
Långsammare överfarter skulle tveklöst sänka bränslekostnaden, men det leder också till andra följder säger Per-Erling Evensen.
Det går inte att hinna med lika många dubbelturer per dygn, sista färjan till Visby kommer inte in förrän sent på natten och för att upprätthålla samma last- och personkapacitet som i dag skulle ytterligare färjor behöva sättas in.
Avgångar i samspel
- Det påverkar även prisbilden eftersom det krävs fler hytter som är dyrare att sköta än stolar. Dessutom kräver det större passagerarytor vilket kräver större besättningar, säger Per-Erling Evensen.
Enligt marknadschefen är turlistan lagd efter gotlänningarnas önskemål och behov.
- Avgångarna sker i samspel med näringslivet. Exempelvis jordbruket vill kunna ta ordrar så länge som möjligt på dagen, för att skicka leveranserna med en färja vid 17-tiden så att produkterna finns i butikshyllorna på fastlandet nästa morgon.
Konsulthjälp
På en rak fråga vilka som utfört undersökningen uppger Pigge Werkelin inga närmare detaljer.
- Det är en klass, eller egentligen en projektgrupp som gjort undersökningen på fältet, och konsulter som hjälpt oss med frågeställningarna.
508 kvinnor och 492 män i tre ungefär lika stora åldersgrupper har svarat på undersökningen, som gjordes i december, uppger han.
Tillräckligt för Sifo
Toivo Sjörén är presskontakt på marknadsundersökningsföretaget Sifo. Han ifrågasätter inte formerna för undersökningen eller att den genomförts av elever.
- Det viktiga är att folk får vara anonyma och inte känner press att svara åt ett visst håll. Att 300 inom varje åldersspann svarat kan vara tillräckligt om de är slumpmässigt utvalda.