Krogar brister i sophanteringen
Överfulla soptunnor, smutsiga soprum och otvättade kärl, så såg det ut då miljö- och hälsoskyddsförvaltningen inspekterade sophanteringen på elva restauranger i Visby innerstad.
Hon följde med sopbilen en måndagsmorgon, på en tur i innerstaden, för att se hur restaurangerna klarar av sin sophantering.
- Jag tycker att det är bra att följa med ut och se hur det ser ut, säger hon.
Det oanmälda besöket hos elva restauranger, resulterade i anmärkningar på sophanteringen hos samtliga. Fyra av dem hade mindre brister, så som dålig rutin vid rengöring av sopkärl. Sju restauranger hade dock allvarliga brister.
- Många håller inte rent och snyggt i soputrymmena, sopkärlen står skitiga efter tömning. De kastar bara ut soporna och sen struntar de hur det ser ut där. De tänker nog att deras huvuduppgift är att servera mat, de ser inte hela kedjan, säger livsmedelsinspektören.
Tömningsintervallen är ett annat problem. De smutsiga och överfulla soprummen drar till sig ohyra. I dagsläget bestämmer krögarna själva hur ofta deras sopor ska tömmas och många gånger är det ekonomin, snarare än sopmängden, som får avgöra.
Att sortera allt som hushållsavfall, är betydligt mycket dyrare än att sortera ut återvinningsmaterial så som glas, metall och wellpapp.
Trots det är källsorteringen bristfällig på många ställen.
- Källsorteringen är ofta dåligt organiserad, de har inte utrymme för att förvara glas, wellpapp, plast och så vidare, på ett bra sätt, utan kastar allt på en hög, säger livsmedelsinspektören.
Efter inspektionen har skrivelser gått ut till samtliga restauranger, som nu har möjlighet att rätta till felen. Om det inte har gjorts vid nästa besök, kan det bli aktuellt med viten.
Men alla slarvar dock inte med sina sopor, påpekar livsmedelsinspektören.
- Det finns väldigt goda exempel där sophanteringen sköts utomordentligt. En del har hämtning varje dag, både av sopor och återvinningsmaterial, avslutar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!