Krögare kritiska till förlängda restriktioner

Gotländska krögare tycker det är alldeles för tidigt att redan nu bestämma vilka restriktioner på serveringsställen som ska gälla i vår. "Man riskerar att bli folkilsken", säger krögaren Frida Domnauer.

Frida Domnauer, krögare på Lindgården i Visby, menar att restriktionerna kräver mer personal på restaurangen för att hålla ordning samtidigt som lönsamheten sjunker.

Frida Domnauer, krögare på Lindgården i Visby, menar att restriktionerna kräver mer personal på restaurangen för att hålla ordning samtidigt som lönsamheten sjunker.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-09-25 07:11

Regeringen har flaggat för en förlängning av de smittskyddsåtgärder och restriktioner som gäller för serveringsställen fram till första juli nästa år. Den nuvarande lagen löper ut sista december i år, men den vill man nu alltså förlänga.

I en promemoria från socialdepartementet meddelas ambitionen. Reglerna innebär bland annat att barer och krogar inte får servera mat och dryck till besökare som står upp, samt att de måste informera besökare om hur de kan minska risken för att sprida smitta.

”Lagstiftningen går ut till årsskiftet men bedöms behöva gälla till utgången av juni. Därför remitterar vi det här förslaget. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att lagen förlängs”, skriver socialminster Lena Hallengren (S) till TT.

Gotlands Förenade Besöksnäring (GFB) vittnar om att medlemmarna på ön tycker att det är alldeles för tidigt att besluta hur restriktionerna ska se ut nästa vår.

– Våren 2021 är väldigt långt fram. Det känns konstigt att det här uttalandet från regeringen kommer just nu, säger Frida Ganshed, ordförande i föreningen.

Färre bord och serveringsutrymmen har gjort att krogar fått det svårt att behålla sin omsättning. En av kritikerna till förslaget är krögaren Frida Domnauer på Värdshuset Lindgården i Visby.

– Restriktionerna är redan som tuffast mot vår bransch. När du är på krogen gäller inte det egna ansvaret, utan det ligger helt på oss som krögare att hålla koll på folk.

Det värsta, enligt henne, är att man som krogpersonal måste tjata på sina besökare.

– Det är så outtröttligt jobbigt att konstant behöva tjata och tjata på sina gäster om att hålla avstånd. Till slut riskerar man att bli folkilsken.

Ett annat problem är att restriktionerna krävt mer personal samtidigt som intäkterna blivit lägre.

– Vi behöver alltid vara en person mer i matsalen bara för att hålla ordning kring baren, vilket gör det extra kostsamt, säger Frida Domnauer.

Frida Ganshed vid GFB tycker att Gotland borde framhållas som ett gott exempel i Sverige där krogar, restauranger och kaféer gjort ett bra jobb under pandemin.

– Gotland borde lyftas nationellt där det gått väldigt bra ur ett smittskyddsperspektiv att ta emot många besökare. Vi har varit nästan dubbelt så många besökare som vi är gotlänningar utan att smittspridningen ökat i större utsträckning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!