Krögare rasar mot regeringen – "Vill ha en ursäkt"

Läget för öns krogar var nattsvart redan före de skärpta restriktionerna. Nu väljer vissa att stänga helt i väntan på bättre tider.

Under sommaren och hösten återhämtade sig öns krogar, nu överväger många att stänga. På bilden: Ellen Kanellos på Bageriet och Nancy Yussef på Eden.

Under sommaren och hösten återhämtade sig öns krogar, nu överväger många att stänga. På bilden: Ellen Kanellos på Bageriet och Nancy Yussef på Eden.

Foto: Montage

Gotland2020-12-23 06:19

Från julafton får landets restauranger och barer endast servera alkohol fram till 20.00, och maxgränsen för ett sällskap sänks till fyra personer. Det meddelade regeringen under en pressträff i fredags. Beskedet kom bara en månad efter att alkoholförsäljning efter 22.00 hade förbjudits – en förändring som genast blev kännbar för Bageriet i Visby.

– Vi har tjänat mest på alkohol mellan 22-02, så ekonomin har tagit rejält med stryk. Och nu när det sänks till 20.00 ... Det känns som att det staten helst vill är att stänga ner hela branschen, men det får de inte, så istället gör man så här, säger Ellen Kanellos, som driver krogen vid Stora torget.

Ellen Kanellos understryker att hon full förståelse för att det krävs åtgärder för att begränsa antalet människor ute på stan. Samtidigt lägger de stötvisa åtstramningarna krokben för branschen.

– Man vet ju aldrig vilka restriktioner som väntar runt hörnet, och då blir det svårt att planera. Kanske hade det varit bättre att göra som i andra länder: Stäng ner krogarna helt och kompensera sedan de som drabbas, säger hon.

Bageriet kommer förmodligen att fortsätta hålla öppet, men bara fram till klockan 20 om kvällarna. Eden Tapas & Bar på Stora torget däremot, där blir det lås på dörren från 24 december, tillkännagav krogen i dagarna.

Delägaren Nancy Yussef skräder inte på orden när hon beskriver krögarnas situation.

– Från dag ett har vi setts som förbrytare och den främsta anledningen till att smittan sprids. Men det stämmer ju inte. Bara i ytterst få fall har smittan har spridits i restaurang- och krogmiljö, senast jag kollade Folkhälsomyndighetens siffror. Ändå riktar man in sig på just oss. Och det är klart, om det är detta vanligt folk får höra om och om igen, då stannar de hemma, säger hon.

Gränsen passerades på fredagens presskonferens, konstaterar Nancy Yussef.

– Det går inte längre. Vi förlorar alldeles för mycket pengar på att ha öppet om vi måste slå igen 20, så vi stänger helt. Målet är att vara tillbaka till påsk, men om samma restriktioner gäller då kan det dröja till sommaren. Eden kommer att klara sig igenom detta, men tyvärr blir personalen, som plötsligt står utan försörjning, lidande.

Vore ett stödpaket till branschen önskvärt?

– Dels det, men framför allt en offentlig ursäkt. Vi har offrats bara för att politikerna vill visa sig handlingskraftiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!