Krögare rasar: "Vi är småföretagare – inte Atlas Copco"

Från och med lördag skulle krogarna få servera alkohol till klockan 22. Många har planerat för det, tagit in extra personal och börjat ta emot bokningar för en extra sittning. Men det blir inget med det.

Gabriel Sahlin på G:a Masters har fått nog.

Gabriel Sahlin på G:a Masters har fått nog.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-01-14 14:02

Under torsdagen meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen förlänger alkoholförbudet till den 24 januari. Många, om inte alla, är tagna på sängen.

– Det är så klart inte bra. Vi har verkligen sett fram emot att kunna ha öppet till klockan 22, och vi har planerat för att ta in extra timanställda. Det är svårt, man kan inte räkna med att de timanställda bara står och väntar på att få jobba några timmar, säger Philip Björkman på Brooklyn Visby.

Han säger att det hittills trots allt gått ganska bra, även om många är oförstående till att de inte får sitta kvar lite extra. 

Gabriel Sahlin på G:a Masters skräder dock inte orden.

– Det är chockerande. Jag hade räknat stenhårt med att de skulle följa lagen så som det var sagt från början. Det vill säga att alkoholförbudet skulle gälla till den 15:e. Det här är ett hån mot en hel bransch och det mest nonchalanta jag någonsin varit med om. När vi säger att det inte är på restaurangerna som smittspridningen är som värst så får vi krögare höra: Är ni läkare och smittexperter eller? Nej, det är vi inte, men vi är nyktra! Och vi kan säga till folk att de står för nära! Tror ni det är så det går till på hemmafesterna när tio personer dansar på bordet?

Gabriel Sahlin menar att det här är att likställa med näringsförbud och att ingen annan bransch drabbats på samma sätt. Inte heller i grannländerna behandlas krögare på det här viset.

– Det är förföljelse av en bransch. Och sen kommer de med det här fjantiga omställningsstödet som täcker någon ynka procent av min förlorade omsättning. Jag får 102 000 kronor på fem miljoner i tappad inkomst. Och det finns inget i ladorna som Per Bolund sade. Vi har inga jäkla lador, vi är småföretagare, inte Atlas Copco. Och vi behandlas förbannat illa, säger han.

Kommer ni att överleva?

– Om det fortsätter så här har jag ingen lust. Jag tänker inte låna mig ur en kris som inte hade behövt vara så allvarlig, men som har blivit det på grund av att jag valde fel bransch att ha näring i. Då sätter jag mig hellre i konkurs. Systembolagets siffror har ökat som bara den i takt med att hemmafesterna ökar. "Ge oss Systembolagets överskott" kommer det stå på plakatet som jag kommer bära utanför riksdagshuset om det fortsätter så här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!