Krögare: "Tuffaste läget någonsin för vår bransch"

Pandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen. Gotlands krogar minskade sin omsättning med 18 procent under 2020 jämfört med 2019.

Frida Domnauer.

Frida Domnauer.

Foto: Arkivfoto

Gotland2021-03-20 20:30

Det var ändå något bättre än rikssnittet som låg på minus 20 procent. Försäljningsmässigt minskade Gotlandskrogarna med 174 miljoner kronor, från 968 miljoner kronor 2019 till 794 miljoner kronor i fjol. 

2020 inleddes dock bra och försäljningen ökade med två miljoner under lågsäsongskvartalet januari-mars. Men sedan ändrades det drastiskt. Största tappet var under andra kvartalet, då minskade försäljningen med 37 procent eller från 225 miljoner 2019 till 141 miljoner i fjol. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån. 

En av Visbys krogar som drabbats är Lindgården. 

– Vi tappade från 18 till 12 miljoner. Bara i december minskade vi från 1,5 miljoner till 500 000 kronor och då kämpade vi med julkassar och annat som man kunde hitta på. Egentligen befinner vi oss i vår bransch i det tuffaste läget någonsin med tanke på de restriktioner som är för oss, summerar Frida Domnauer på Lindgården.

Hon är starkt kritisk till reglerna runt omställningsstödet och till öppettidsbegränsningen. Lindgården brukar inte säsongsstänga men i år blev det en konsekvens av bland annat stängningen för alkoholförsäljning efter klockan 20.

– Vi har en väldigt stor kåk som inte är gratis att dra runt med el och värme. Det var som att välja mellan pest och kolera men vi bestämde att stänga ner, packade ner allt i stora frysen och ställde huset på grundvärme. 

Meningen var att öppna igen i februari, men nytt beslut om förlängning av öppettidsgränsen gjorde att man förlängde stängningen. 

– Slutligen bestämde vi att vi måste öppna den 3 mars oavsett vad som händer, vi kände att vi måste få in något. Nu har vi öppet tills vidare, konstaterar Frida Domnauer.

Hon tycker att krogbranschen blivit orättvist behandlad.

– Det är lite frustrerande att det nu gått 13 veckor sedan 20-stoppet infördes men det har inte gått ner något i smittspridning. Uppenbarligen är det inte i krogmiljö problemet ligger. Jag ser inte restaurangmiljön som någon riskzon. Vi har haft restriktioner från början, sen förra våren. 

Frida Domnauer önskar på kort sikt en återgång till 22-försäljning.

– Det hade underlättat otroligt mycket. Vi skulle då kunna sprida ut gästerna på ett annat sätt, nu kommer alla samtidigt. Nu har vi kämpat i ett år och det har verkligen varit en kamp. Nu önskar jag en liten uppluckring och en bra sommar, sammanfattar Frida Domnauer branschläget. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!