Krögare utsatta för kriminella påtryckningar

Gotländska krögare har drabbats av påtryckningar från "kriminella element" som vill tvinga sig in i delar av verksamheten och göra snabba pengar.
Kommunens alkoholhandläggare Åsa Olofsson ser allvarligt på företeelsen, som är alltför välbekant på andra håll i landet.
­De trender som finns i Stockholm kommer hit. Det gäller allt från helrör och droger till kriminell verksamhet.

Gotland2004-01-22 04:00
Att kriminella organisationer eller personer "tvingar sig in" i krognäringen är ingen nyhet; i andra större städer har allt från garderober till hela krogar tagits över med hjälp av hot och påtryckningar. Exempelvis kan det vara en lukrativ verksamhet att driva garderoben på välbesökta krogar.
<span class=MR>Redovisning och kvitton</span>
Så länge krögaren själv har hand om tjänsten krävs redovisning och kvitton och då är kontroll möjlig. Om någon som inte ingår i företaget sköter verksamheten så behövs det dock inte. För kriminella organisationer eller personer kan det innebära snabba, svarta pengar.
Nu verkar turen vara kommen till Gotland. Under den gångna sommaren har påtryckningar om liknande arrangemang skett på ett mindre antal krogar i Visby.
­Vi vet att det finns en oro. Jag har fått signaler från flera håll, säger alkoholhandläggare Åsa Olofsson.
"Övertagandet" kan inledas med att en eller flera personer, oftast med känd kriminell bakgrund kontaktar krögaren i syfte att "övertala" denne att lämna över garderobsverksamheten.
­De kan säga att "den biten tar jag gärna över", ringa flera gånger och på flera sätt uttala att "det är bra för dig och gynnar din verksamhet". Underförstått betyder det att man själv inte blir utsatt för brott om man går med på uppgörelsen.
Det handlar alltså om en form av utpressning, som redan är väl känd i exempelvis Stockholm och Göteborg. Man misstänker bland annat att flera av de omskrivna skottlossningarna och bråken vid krogar i storstäder kan ha sin upprinnelse i liknande "arrangemang".
­ Man tror lätt att det handlar om unga killar som inte blir insläppta, men det kan lika gärna vara konflikter som interna kriminella uppgörelser eller att krogen försöker göra sig av med de här elementen, säger Åsa Olofsson som ser allvarligt på det inträffade.
Gotlandspolisen har hört talas om det inträffade och polisinspektör Fredrik Persson konstaterar att man "håller ögonen öppna".
­Förekommer det i storstäderna på fastlandet är det inte alls orimligt att det förekommer här sommartid, eftersom storstäderna flyttar hit då. I en så turisttät stad som Visby finns det pengar att tjäna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!