- Det kommer att bli intagningsprov så att vi verkligen får motiverade elever, säger Claes Jonsson, ordförande i Gotlands krögarförening.
Det som planeras är en ettårig utbildning med 30 platser. Förhoppningen är att utbildningen kan starta nästa höst.
Krögarföreningen, Hansa utbildning AB och Högskolan på Gotland ansöker nu hos Myndigheten för yrkeshögskolan om statsbidrag till utbildningen.
Svar beräknas komma under januari nästa år.
Inte motiverade
- Tyvärr så ger hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet inte den utbildning som behövs i så basala saker som knivhantering och att sätta en sky. Många som går där är inte motiverade, kanske inte ens intresserade av mat, säger Claes Jonsson.
Ungefär 70 procent av kockutbildningen kommer att bestå av handledarledd verksamhet, bland annat ute på restauranger. Eleverna får en restaurang som fadder och det blir mycket praktik under utbildningen.
- Kraven för dem som söker är motivation, intresse för mat och att de gått gymnasiet, säger Claes Jonsson.