Utöver det införs en begränsning om högst åtta personer per sällskap. Tidigare krav på sittande servering gäller fortsatt, meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff på måndagen.
Ett besked som de flesta av öns krögare var förberedda på, enligt Magnus Larsson, Gotlands krögarförening:
– Jag tror inte att någon är särskilt förvånad, utan många har gått och väntat på att få det definitiva beskedet.
– Överlag så ser nog många hellre skärpta restriktioner nu, än att de kommer senare. Förhoppningen är ändå att de ska lätta tidigare än förra året – när det pågick ända in i juni. Och att stänga klockan 23 är långt mycket bättre än 20, som i fjol, fortsätter Magnus Larsson.
En av öns verksamheter som påverkas stort är Bistro Borgen i Visby. Till skillnad från exempelvis Munkkällaren, som redan håller stängt på grund av rådande restriktioner, fortsätter restaurangen att hålla öppet:
– Det blir precis som förra året, att vi får strama åt och anpassa oss efter det här nya. Förra året vid den här tiden tappade vi ungefär 80 procent. Det skrämmer också folk till att inte gå ut. Många jobbar ju hemma nu, så vår lunchverksamhet har påverkats stort, säger Claes Jonsson, vd på Matmuren AB där Bistro Borgen ingår.
Företagets största inkomstkälla är trots allt catering- och eventverksamheten. Sommaren ser än så länge bra ut, med många bokningar. Men Claes Jonsson är rädd att det kan komma att svänga snabbt.
– Det värsta för oss vore att förlora de stora eventen, som sommarens bröllop.
Utöver skärpta krav på restaurangernas servering, införs nya restriktioner för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar: ett maxtak om 50 personer om inte vaccinbevis finns, samt att det vid 50-500 personer ska vara sittande publik, högst åtta personer per sällskap och minst en meters avstånd mellan sällskapen.
Flera tidigare införda krav gäller fortsatt, som att alla som kan ska arbeta hemifrån. Regeringen har också kommit med ett så kallat allmänt råd, om att vuxna uppmanas att begränsa sina nära kontakter inomhus.
Regeringen förlänger även avrådan från deltagande i cuper och läger inomhus och smittskyddsåtgärder inom den långväga kollektivtrafiken.
Folkhälsomyndigheten vill även att taket för privata sammankomster i hyrda lokaler ska sänkas till max 20 deltagare, vilket kräver en förordningsändring.