Vaccinpass för alla restaurangbesök – så säger krögarna

Regeringen föreslår vaccinbevis även vid vanliga restaurangbesök – något flera krögare välkomnar. De tror snarare på fler gäster då, än tvärtom.

Birgitta du Rietz på Stora Gåsemora på Fårö.

Birgitta du Rietz på Stora Gåsemora på Fårö.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2021-12-06 07:10

Ingen av de krögare som GT har talat med är direkt negativ till att vaccinpassen kan komma att införas även för de vanliga matgästerna, alltså inte endast i samband med dans.

– Det ska nog inte vara några problem, de finns ju i telefonen. Vi är också vana att kolla biljetter annars, säger Birgitta du Rietz på Stora Gåsemora.

undefined
Birgitta du Rietz på Stora Gåsemora på Fårö.

Ungefär lika neutral ställer sig Munkkällarens restaurangchef Kristoffer Larsson:

– Det där är upp till de som bestämmer och vi lyssnar på deras råd. Branschen har klarat den här utmaningen hittills och det där kommer också gå bra, säger han.

På vissa håll är det till och med påtagligt positiva tongångar.

– Det är väl jättebra! Om de som tvekar vet att alla är vaccinerade känner de sig säkert tryggare, funderar Henke Fredmark på Toftagården.

undefined
Henrik Fredmark är delägare av Toftagården.

Detta resonemang, att krav på vaccinbevis kan få flera att våga sig till krogen, är även Matmurens och Frimis krogs Manne Malmros inne på:

– Jag tycker inte det vore en nackdel. Kanske skulle vi även ha dem i butiker och överallt, om det kan få folk att känna sig tryggare och dessutom hålla nere smittspridningen.

Just oron för att bidra till spridningen är en utmaning just nu, för krögare som Manne Malmros:

– Företag ringer och är oroliga, de undrar hur vi tänker kring julborden. Men vår bransch har ju gjort stora anpassningar. Vi tar in färre än vi brukar, för att kunna hålla avstånd och vi bjuder in till julbuffén företagsvis. Vi har gjort mycket för att alla ska vara trygga, säger han.

undefined
Manne Malmros på Matmuren, som driver Frimis.

Trots detta ligger de på ungefär 30 procent bokade julbord, jämfört med kapaciteten.

– Det är inte bara stora företag som avbokar, utan även andra. Men vissa är sjuka och då ska de ju stanna hemma. Vi har egentligen fler på- än avbokningar just nu, men då är det färre personer per bokning.

Även hos Munkkällaren har flera av de riktigt stora arbetsgivarna hoppat av, men här har detta i högre grad kompenserats av fler mindre sällskap.

– Och de flesta företag har inte bokat av. Jag tror inte de gör det heller, men det beror förstås på hur smittan utvecklar sig, säger Kristoffer Larsson.

Toftagårdens Henke Fredmark minns precis när de stora avbokningarna började strömma in:

– Det var direkt efter den där Cementaspridningen. Vi får in fler mindre sällskap i stället, men har inte tagit in så många som vi tappat. Nu sitter man lite på nålar och undrar om andra ska börja boka av också.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!