Krogarna tar upp kampen mot narkotikan

Öns gym har redan ett nätverk mot droger. Nu går besöksnäringen samman och tar upp kampen mot narkotika i kampanjen "Krogar mot knark".

Conny Johansson och Moa Söderström träffar personal från öns krogar för att presentera satsningen "Krogar mot knark" som genomförts i Stockholm under flera år, med gott resultat.

Conny Johansson och Moa Söderström träffar personal från öns krogar för att presentera satsningen "Krogar mot knark" som genomförts i Stockholm under flera år, med gott resultat.

Foto: Per Leino

Gotland2023-04-13 05:00

Det finns resultat som visar att en gemensam satsning mot narkotika ger resultat. I Stockholm har STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) arbetat mot narkotika på krogarna i flera år. Det har inte bara lett till att färre narkotikaaffärer görs upp på krogarna, även krogpersonalens eget bruk har minskat.

Nu tar Gotland lärdom av erfarenheterna i Stockholm. Nyligen samlades ett 20-tal personer från branschen för att tillsammans med polisen lägga upp planer på utbildning och ett gemensamt nätverk.

– Efter utvärderingen av förra sommaren såg vi att vi behövde lägga till insatser mot narkotika. Vi utbildar sedan tidigare all krogpersonal i ansvarsfull alkoholservering. I år ingår utbildning om narkotika, säger Gotlands förenade besöksnärings vd Frida Ganshed.

Att narkotikan finns nära krogarna fick Vasilis Kanellos ett tydligt bevis på nyligen, när han hittade en påse med vitt pulver i gränden utanför Bageriet.

– Det var väl någon som tänkt sälja, men tappat påsen och fick gå hem fattig, säger han.

Vasilis Kanellos berättar att man på Bageriet förbjudit besökare att gå två tillsammans på toaletten.

– Då går de ut i stället, och det är väl där de gör sina affärer, säger han.

Efterfrågan på utbildning är stor. I Stockholm har utbildning av ordningsvakter haft god effekt. Då motar man problemen redan vid dörren.

Personal som i dag tvekar om de ska slå larm kan med bättre kunskap veta när det är dags att ringa polisen. Sedan en tid tillbaka har de direktnummer till tjänstgörande patrull.

Krögarna ser gärna att polisen oftare kommer på besök.

– När de kommer så ser man direkt att det börjar röra sig i lokalen, säger Manne Malmros som driver Bistro Borgen och tillägger att polisen borde visitera öppet så att alla ser.

Polisen Conny Johansson påpekar dock, att det måste finnas laglig grund för att ingripa, och att det då krävs skälig misstanke om brott.

Krögarna efterfrågar även information om hur de ska göra med den egna personalen. Det finns redan krogar på ön som drogtestar sökande innan de anställs, men det behövs mer kunskap om hur man ska agera om man upptäcker pågående drogbruk under anställningen.

Sedan tidigare har sex av öns gym bildat ett gemensamt nätverk i projektet "100 procent ren hård träning". Ett liknande nätverk kan komma att bildas av krogarna, där även polisen, länsstyrelsen och Region Gotland ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!