Krogkoll i natten

I sommar kommer en del restauranger på Gotland att få sin brandsäkerhet kontrollerad.
- Vi planerar för det och hoppas att det blir av, trots att vi har ont om resurser, säger Anders Buskas, 1:e brandinspektör vid förebyggande enheten på räddningstjänsten. Tanken är att vi ska ut ett antal gånger på kvällar och nätter.

Gotland2005-06-29 06:00
Det är restauranger som har levande musik eller dans som kommer att få besök, det är där det ofta samlas mycket folk.
- Vi kommer att kontrollera hur mycket folk de tar in i förhållande till vad lokalen är godkänd för, om vakterna vet hur många människor som finns där inne, titta på utrymningsvägar för att se om de är låsta eller blockerade och prata med anställda och vakter. Då får man ganska snabbt en bild av hur det systematiska brandsäkerhetsarbetet sköts, säger Anders Buskas.
I sommar är han ensam på den förebyggande enheten eftersom tre har gått över till den operativa enhet över sommaren, precis som vanligt. Skillnaden är dock att den person som tidigare delat arbetet med Anders Buskas har slutat och ingen ny har ännu rekryterats. Det gör att förebyggande enheten stängs under augusti då Anders Buskas har semester.

Ett tillståndskrav
Förr kontrollerades brandsäkerhet på krogarna varje år, nu är det ett par år sedan det senast gjordes. Ibland har man gjort kontroller tillsammans med polis, skatteverket eller miljö- och hälsoskyddskontoret. Hur det blir i år är inte klart.
- Men vi hoppas få med länsstyrelsen som samordnare, säger Åsa Olofsson, alkoholhandläggare vid Gotlands kommun.
Godkänt brandskydd och brandsäkerhet ingår också som ett krav för att restauranger ska få tillstånd att servera alkohol.
- Vi ger inte avslag för att restauranger inte har dokumenterat detta, men vi tar kontakt och påpekar att de måste ordna det för att ta sitt tillstånd, säger Åsa Olofsson. Ofta är det enkla saker som ska till, sådant som kanske kan fixas på en dag. Men vi kan inte bevilja serveringstillstånd utan att alla krav är godkända. Gör vi det kan vi inte återkalla tillståndet sedan.
Just nu har Åsa Olofsson kontakt med två restauranger på ön som sökt tillstånd med där det inte finns någon rapport om brandskyddet.

Många avstyrkningar
Anders Buskas får ansökningarna om serveringstillstånd på remiss. Och han säger att han aldrig avstyrkt så många ansökningar som inför den här sommaren.
- Har de inte skickat in en rapport till oss om hur de sköter det systematiska brandsäkerhetsarbetet så skriver jag avslag direkt. I år har det kanske varit ett tiotal som jag sagt nej till. Ofta hör de av sig och frågar varför och sedan dröjer det en dag eller två så har de skickat in rapporten. Hos dessa gör jag alltid en tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor, LSO, för att se att det finns en verklighet bakom orden.
Sedan den 1 januari förra året gäller en ny lag om skydd mot olyckor och från den 1 januari i år har räddningstjänsten upphört med sin regelbundna brandsyn av restauranger, sjukhus, skolor och andra särskilda lokaler som omfattas av lagen.
Nu är det fastighetsägaren tillsammans med den som driver verksamheten som ansvarar för brandskyddet. En del av dem är skyldiga att redovisa sitt systematiska arbete för att förebygga brand och andra olyckor till räddningstjänsten.

Rapporter saknas
På Gotland finns cirka 800 sådana lokaler. Många har fortfarande inte skickat in sin rapport.
- Nej, det är många som fattas, även bland de restauranger som redan har tillstånd att servera alkohol. I höst när det lugnat ned sig kommer vi att fortsätta jaga dem, säger Anders Buskas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om