Krogpersonal skaffar sig full koll
I går började de tolv första kroganställda på Gotland gå kurs om alkohollagen. En morot är kommunstyrelsens beslut att krogar kan få ha öppet till två på natten om personalen har gått utbildning i ansvarsfull alkoholservering.
Egentligen är det länsstyrelsen som står bakom projektet men här samarbetas givetvis med kommunen. Så därför finns i kursledningen både socialkonsulent Ulf Linnerhed på länsstyrelsen, Susanne Syversen som projektledare och Bo Hemph tidigare polis numera utredningssekreterare på kommunens tillståndsmyndighet.
150 anställda
Totalt är det cirka 150 anställda som skulle kunna gå utbildningen. Nu hinner man få med drygt hälften av dessa innan högsäsongen kör i gång. Deltagarna kommer både från krogar utanför Visby och från innerstadens restauranger. Men det är inte projektet som ger möjlighet till att få servera till klockan två på natten. Det är ett beslut som kommunstyrelsen tog i februari.
I det beslutet ingår att all personal måste ha gått utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Det handlar om att kunna de regler som står i alkohollagen när det gäller alkoholservering. Dit hör exempelvis att inte servera alkohol till underåriga och att skapa en bra krogmiljö genom att förebygga berusningsdrickande. Enligt lagen skall ordning och nykterhet råda på krogen.
- Samtidigt som man ska förebygga och minska risken för sociala och medicinska skador så leder det också till en bättre arbetsmiljö för personalen, säger Bo Hemph.
169 näringsställen
På Gotland finns i dag 169 näringsställen med alkoholtillstånd. Men bara 68 av dem får ha öppet till klockan två på natten. Efter utbildningarna fram till midsommar lär det bli betydligt fler. Men sedan gäller att sköta sig också. Kontroller kommer att ske med skådespelare som låtsas vara för berusade på krogen och hur personalen klarar att hantera detta. Så till en början har man OK på prov.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!