krönika fredag 9 juli
Alternativveckan i Sankt Hansskolan i Visby är kontrasternas hus, framburet av idealism och en övertygelse om att det är politiken som ska styra ekonomin och inte tvärtom.
Det säger en av arrangörerna, juristen Cecilia Höglund från Stockholm.
Arrangörerna är färre än tidigare år men det ska inte tolkas som att Alternativveckan håller på att krokna.
- Nej, det känns som en nytändning i år, för att allt fungerar så bra. Samarbetet med kommunen och med ABF är utmärkt och vaktmästarna här i skolan är helt underbara!
För några år sedan lät det annorlunda. Då var de flesta arrangörer yngre och mer rebelliska, de såg kommun och polis som besvärliga instanser och förstod inte vitsen med att söka olika tillstånd.
De ville helst vara i fred i Ungdomens hus och hade ingen trängtan efter att blanda sig med folket i Almedalen.
Nu ser man sig mer som just ett alternativ, som jobbar för att ge andra sorters svar på valfrågorna.
- Vi vill helt enkelt införa politiken i demokratin igen, säger Höglund.
Innehållet i temadagarna liknar det man presenterat förr om året, 50-60 programpunkter handlar bland annat om utbildning, välfärd, arbetsmarknad, antirasism och fattigdom. Workshops utbildar folk i film och textskrivande, hur man bildar opinion och organiserar sig. I gymnastiksalarna sover folk på liggunderlag, mat serveras tre gånger om dagen till självkostnadspris och Alternativveckan saknar fortfarande pengar, man började i år med ett underskott på 4 000 kronor.
Föreläsarna får mat och logi men måste betala resan hit själva.
Ungefär samma förutsättningar gäller förmodligen också på andra sidan Almedalen, nere vid Internationella torget i hamnen. Ideella organisationer som ber oss tänka på tredje världen, utsatta barn och kvinnor, klimathotet och Haiti.
Partipolitiken håller till på scenen i Almedalen, på hotellens uteserveringar och på pressträffar. Det är partipolitikens folk som sätter agendan för riksmedierna.
Politikens folk finns däremot överallt. De diskuterar om ekonomi är vetenskap eller tyckande, hur man ska få folk att må bra, vad som händer i Israel efter Ship to Gaza, eller i Sydafrika efter fotbolls-VM, de spelar teater om handikapp för ökad förståelse och de fortsätter att kräva stopp för kärnkraften och för enkelskrovade oljetankers på Östersjön.
Ingen kommer undan politiken!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!