Kroppsvisitering vid fullmäktige
Gotlands kommun vill ha rätt att kroppsvisitera besökare vid fullmäktigemötena.- Det är viktigt att möjligheten finns, även om vi inte kommer att utnyttja den, säger Johan Kallum, säkerhetsansvarig i kommunen.
Foto: Bengan Zettergren
Mellan var fjärde och var femte förtroendevald i Sverige utsattes åren 1999-2005 för någon form av trakasserier. En av tio utsattes för direkta hot.
På Gotland dömdes våras en man till fängelse i två månader sedan han hotat och ofredat politiker och tjänstemän i kommunen.
De ökande hoten har lett till krav på ökad säkerhet. Och efter att Stockholms kommun vänt sig till regeringen med en begäran att få rätt att kroppsvisitera åhörare vid kommunfullmäktiges sammanträden, tillsattes i våras en statlig utredning.
Enkät till alla kommuner
Utredningen ska ta reda på behovet av säkerhetskontroller i samband med offentliga sammanträden i kommuner och landsting. I första hand kroppsvisitering med hjälp av metalldetektor.
En enkät har gått ut till samtliga kommuner och landsting och drygt 60, däribland Gotlands kommun, har svarat att de välkomnar en lagändring som ger dem rätt att vid behov kroppsvisitera.
- Det är viktigt att vi får den möjligheten. Men därmed är inte sagt att vi kommer att utnyttja den, säger Johan Kallum som ansvarar för den inre säkerheten i Gotlands kommun.
Han ser rätten till ökade säkerhetsåtgärder i hotfulla situationer som ett skydd för demokratin.
Hittills aldrig motiverat
- I mitt synsätt handlar det om att värna den demokratiska processen. Oavsett vilka grupper som försöker hindra våra politiskt valda måste vi se till att offentliga möten kan hållas, att den demokratiska processen inte stoppas, säger han.
Kroppsvisitering och metalldetektorer vid fullmäktigemöten kommer inte att bli rutin. Inte som vid flygplatserna.
- Men vid en allvarlig hotbild vill vi kunna ta till kroppsvisitering som en säkerhetsåtgärd, säger Johan Kallum.
Har det hittills funnits något tillfälle då det varit motiverat med kroppsvisitering på kommunfullmäktige?
- Nej.
Utredningen om säkerhet vid offentliga sammanträden ska vara klar och presenteras för regeringen den 31 januari 2009. Men det kommer att ta minst ett år till innan en proposition hunnit utarbetas och en lagändring antas av riksdagen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!