Krut och kulor i Mästerby 1361?
Valdemar Atterdags invasionshär kan ha varit utrustad med det senaste inom vapenteknik när den mötte gutarnas krigare 1361. I går hittades en kula från ett krutvapen på Fjäle myr i Mästerby.- Det ser mycket spännande ut, säger Bo Knarrström, arkeolog.
Foto: Tommy Söderlund
Troligen stod en eller flera mindre sammandrabbningar innan danskarna nådde Visby. Det har genom muntlig tradition i generationer berättats om strider i Mästerby, men uppgifterna har saknat vetenskapligt stöd.
Ända tills för tre år sedan, när projektet "Mästerby 1361", lett av arkeologen Maria Lingström som är bördig från orten, började undersöka markerna kring Fjäle myr.
När projektet startade 2006 kopplade hon in Riksantikvarieämbetets slagfältsteam, lett av Bo Knarrström, som är en auktoritet på området.
Han var till en början mycket tveksam till planerna:
- Slaget fanns bara i muntlig tradition. Detta var i högsta grad ett högriskprojekt, säger han.
Men snart fann man knivar, rustningsdetaljer och spetsar från armborstpilar i de övre jordlagren.
På åkrarna finns minst två områden med täta fynd av pilspetsar. Det tolkar arkeologerna som att styrkorna i ett tidigt skede av striden försökte bekämpa varandra på håll.
"Tecken på distansstrid"
På ett utdraget område längs en ås mellan myren och minneskorset vid Grens har rester av knivar och rustningar hittats, vilket antas vara spår efter strider man mot man.
- Vi ser alltså tecken på en distansstrid, sedan en vild flykt av gutarna som förföljts av danskarna, konstaterar Maria Lingström.
Under de tre år projektet pågått har det blivit omkring 20 dagar av fältstudier. Metoden är lika enkel som effektiv: tillsammans med Marias pappa Allan Lingström och andra historieintresserade privatpersoner letar arkeologerna igenom markerna med metalldetektorer.
Eftersommarens undersökningar startade i går och pågår hela veckan, och redan första dagen gjordes ett intressant fynd.
Bo Knarrström visar en liten klotformad kula som tillhört ett skjutvapen. Fyndet gjordes endast ett hundratal meter från den plats där danskarna tros ha ryckt fram över myren.
"Mycket spännande"
Under 1300-talet gjorde enklare krutvapen sitt inträde i Europa, främst i Tyskland. Eftersom det är känt att Valdemar Atterdag hade med sig tyska legosoldater till Gotland kan kulan komma från striderna mot gotlänningarna.
- Vi kan inte med automatik avfärda detta, det ser mycket spännande ut, säger Knarrström om fyndet.
Men för att säkerställa kulans ålder krävs noggrannare undersökningar.
Det är inte bestämt i hur många år undersökningarna av marken i Mästerby ska pågå. Även om arkeologerna lyckas ge en trovärdig bild av händelseförloppet kommer många frågor kanske att förbli obesvarade.
- Finns det en massgrav, och var ligger den i så fall? Det är en stor gåta, säger Allan Lingström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!