Kryddade med kärlek

Inför kritiskt granskande blickar fixade deltagarna i Donnergymnasiet årliga kocktävling i går till picknickkorgar, fast food och en helgfest-
måltid.
Vinnare blev i år liksom i fjol trion Emil Möllerström, Sara Pettersson och Mikael Mattsson. De lagade potatissallad med revbensspjäll, matmuffins och thaiwok på ett sådant sätt att juryn inte behövde tveka någon längre stund om vilket lag som skulle få första priset.

Gotland2002-02-02 04:00
KL 9 började kocktävlingen, som lockat fyra lag att ställa upp.
På tre timmar skulle varje lag hinna med sina uppgifter. Kravet var att varje lag kl 12.15 skulle kunna presentera en picknickkorg, ett exempel på fast food samt en mera festlig måltid.
Ett annant krav var att råvaror från ett sponsrande företag med tillverkning i bland annat Klinte skulle finnas med i varje rätt. Det var sedan representanter för detta företag som utgjorde jury.
Framåt tolvtiden började det bränna till i undervisningsköket på Donnergymnasiet. Även om tävlingsdeltagarna haft god tid på sig hade den sista finishen fått vänta till nu. Nu blev det spring i köket.
<span class=MR>Tävlade ensam</span>
Magnus Ronström från Väte föredrog att tävla ensam.
­Då kan man inte skylla på någon annan, tyckte han.
Nu hade han kommit så långt att man började lägga upp köttgryta och ris på tallrikarna. Han satsade på snygg uppläggning och det lyckades han med. Juryn hade berömmande ord för detta senare.
Mikael Andersson, före detta elev var ensam kvar i sitt lag. Från början hade han haft hjälp av lärare men de hade tvingats gå till sina lektioner. Micke satsade på ugnskbakad fläskfile med potatisgratäng som festrätt.
Emma Hoffman, Kajsa Björn och Richard Jakobsson kämpade med grillspett, wokade nudlar och knäckkakor.
<span class=MR>Smakade inte</span>
När klockan var 12.15 var allt - nästan - färdigt och juryn kunde börja berätta.I juryn ingick Steen Oskarsson, Jonas Bergstrand och Hans Buhre och de byggde sina bedömningar på vad de sett under tävlingens gång samt på hur den färdiga maten såg ut. Någon provsmakning förekom inte.
Det var inte enbart beröm som de stränga juryledamöterna hade att dela med sig av. Det var en hel del ganska kritiska synpunkter också .Och återkommande var påpekandena om att man använt för litet av företagets råvaror.
En klar segrare blev det emellertid och det var Emil Möllerström, Mikael Mattsson och Sara Pettersson. Det var lite som att "fel lag vann" eftersom de tre inte går på hotell- och restaurangprogrammet utan på livsmedelsprogrammet. Deras inriktning är att bli konditorer, men tydligt är att även blivande konditorer kan laga mat.
Som fast food hade vinnarlagets medlemmar valt att göra matmuffins. Man hade lagat till två olika sorter, en vegetarisk och en med kött. Potatissallad och revbensspjäll skulle man kunna ladda picknickkorgen med tyckte vinnartrion och juryn höll med. En tahiwok med nudlar, böngroddar, vattenkastanjer, bambuskott, fläskfilé med mera tilltalade också juryn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om