KTH tackar för sig efter 15 år på ön
I går var det tack och adjö efter femton år för KTH:s ingenjörsutbildningar på Gotland. Det skedde vid en officiell ceremoni i Komvux lokaler vid Norra Hansegatan i Visby. Vi får se om vi dyker upp här igen som fågel Fenix ur askan. Om Högskolan på Gotland vill ha ett nytt sam- arbete så är KTH öppet för förslag, sade Jaak Berendson, personaldirektör vid KTH i Stockholm.
Gotland skulle vara bra rent fysiskt med sin placering i Östersjön och i Fårösund finns lokaler. Lärare skulle kunna komma dit och bo tillsammans med sina familjer. Gotland har klara utvecklingsmöjligheter, sade Jaak Berendson.
Det finns också på gång att KTH ihop med andra utbildare i Stockholmsområdet startar ett produktionsbolag för E-learning, distansundervisning via Internet. Gotland skulle kunna anknyta sig till det planerade produktionsbolaget.
Men nu är det slut med KTH (kungliga tekniska högskolan) efter femton år på Gotland. Den sista ingenjörskullen gick ut den 24 maj och i går hölls alltså en tack- och avskedsceremoni för personal och andra inbjudna.
Förra våren såg det ut som att det kanske skulle finnas en fortsättning för KTH:s ingenjörsutbildningar på Gotland. Men i höstas kom beskedet.
<span class=MR>Besked i oktober</span>
Jag blev nedkallad till Högskolan i oktober och fick beskedet att man inte längre ville samarbeta med oss. Kanske passade vår utbildning inte in i Högskolans utvecklingsstrategi. Jag tror dock att det kan lösa sig så småningom. Hade vi passat in i högskolans strategi då hade vi nog kunnat komma överens om det ekonomiska också.
Det säger proprefekten Jan-Olof Nilsson, som har varit chef för Campus Visby i 1,5 år. Nu får gotländska studenter som vill utbilda sig till ingenjörer åka till fastlandet.
Till gotländska ungdomar vill jag säga att KTH Syd finns med campus i Södertälje och Haninge och KTH finns ju också i Stockholm. Men det har förstås varit praktiskt att kunna studera på Gotland med en liten studiemiljö med nära till lärare och service från personal. Visby är också en fantastisk studiestad, ett trevligt ställe att studera på, säger Jan-Olof Nilsson.
<span class=MR>Utbildning av toppklass</span>
Gårdagens avslutningsceremoni inleddes med ett anförande av Inge Jovik, chef för KTH Syd, som omfattar Campus Visby, Södertälje och Haninge. Han tyckte det var tråkigt att en bra verksamhet måste läggas ner och tackade speciellt Jan-Olof Nilsson, som har dragit ett tungt lass och tidigare även Nils-Erik Åkesson.
Personaldirektören vid KTH, Jaak Berendson, nämnde också en del andra personer som haft betydelse för verksamheten under de femton år som har gått. Först och främst var det Nils-Erik Åkesson, men även Christer Granegård, Lars Magnus Lahne, Anders Rörby, Bengt Gällmo och Bengt Rundqvist.
Berendson berömde också den höga kvaliteten som man har haft på utbildningarna, speciellt i kvalitetsteknik, som höll "toppklass" och efterfrågades av industrin både här och på fastlandet.
Åtta av de 14 som har arbetat vid Campus Visby det senaste året, fanns med vid avslutningsceremonin och avtackades med blommor: Anna-Britta Hoppe, Håkan Mattsson, Mats Almgren, Agneta Ahlin, Aila Gardell, Gunnar Dahlin, Stefan Karnebäck och Bill Walker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!