Det berättar Bibbi Olsson, generalmanager för kubb-VM, där vi står på en solgassande kubbplan där hundratals kastare är i full färd med att tävla. I år tävlar 178 lag med totalt sex personer i varje lag, det vill säga drygt 1 000 personer. Det handlar inte om ett rekorddeltagande, berättar Bibbi Olsson, utan de senaste åren har deltagarantalet legat kring den nivån. Nästa år är det dags för tjugoårsjubileum, vad som händer då är generalmanagern förtegen om.
– Man kan säga så här, det kommer att märkas, säger hon lite kryptiskt med ett skratt.
Blivit känt
För många år sedan var Rone mest känt för sin kyrka men numera ger sökningar på internet information om att Rone är värd för ett världsmästerskap. Rone har blivit en känd och uppmärksammad plats. Kubben har även inneburit att Roneborna fått ett helt nytt, godkänt kök i den gemensamma bygdegården.
– Det har skett genom pengar från kubben och med hjälp av allt folk i Rone. Köket har vi glädje av även andra delar av året än när det är kubb-VM, säger Bibbi Olsson.
Företag lockas
Hon förklarar att under de snart tjugo åren som världsmästerskapet anordnats har kubben även genererat andra positiva aspekter. Som att det är lätt att locka företag till socknen eftersom de vet "att det finns folk som hjälper till och jobbar här". Några direkta baksidor med det stora arrangemanget ser hon inte, det för några år sedan omskrivna buslivet kring kubb-VM har man målmedvetet jobbat bort. Till exempel får man inte lov till att övernatta på campingen om man inte är med och spelar.
– Sedan har vi införskaffat starka ficklampor, bara en sådan sak. Man kommer på grejer efter hand som funkar, säger Bibbi Olsson.
Nattkubb
Ficklamporna och de höga stolparna med stora strålkastare som slås på när augustiskymningen lägrar sig över tävlingsbanorna har gjort att det inte går att stå och smygfesta i kubb-planernas kantbuskage. Strålkastarna möjliggör även att kubb-VM kan komma att utvecklas.
– Kanske utvecklar vi det till nattkubbsturneringar, säger Bibbi Olsson.