Kulinariskt pris för lokalt öl
Gotlands Bryggeri fick årets pris av nätverket Kulinariska Gotland.- Det här är en milstolpe för oss och ett fantastiskt erkännande, sa bryggarmästare Johan Spendrup när han tog emot priset.
Gabriel Sahlin delade ut Kulinariska Gotlands pris till Gotlands bryggeri. Johan Spendrup, Janne Bertholdsson och Magnus Tedenmyr hyllades med blommor och diplom.
Foto: Bengan Zettergren
Nu har han både medhjälpare och andra bra förutsättningar för att lyckas med sin brygd. Förutom stödet från de gotländska krögarna, ger det kalkrika vattnet på Gotland ett gott öl. Humlen är än så länge från utlandet, men det finns planer på att använda den som växt upp ur den gotländska jorden.
- Jag har en dröm om det, säger Johan Spendrup.
Han berättar att humlen är en typisk inlandsväxt och att de äldre humleodlingar, som man vet funnits på Gotland på 1600-talet, faktiskt växte mitt på ön.
Spendrups startade verksamheten i Visby innerstad 1995 och idag är bryggeriet ett fristående dotterbolag. Fem personer är sysselsatta i företaget och producerar 420 000 liter öl om året.
Krögarna som valde bland flera livsmedelsproducenter, använder ord som genuint, nyfiket, spännande, passion, innovativt och kreativt, när de beskriver Gotlands bryggeri. I motiveringen till priset står att företaget också värnar traditionen och det gotländska samtidigt som man besitter en stor portion lyhörd skaparglädje.
Gotlands bryggeri är ett litet företag med fyra ölsorter som produceras året runt. Dessutom finns flera sorter som är säsongsvara. Exempel på det är medeltidsölet och julölet.
- Vi har ökat försäljningen med 50 procent till krogarna det senaste året och med 5 procent till systembolaget. Och då ska vi komma ihåg att vi inte gör någon "stor stark" utan bara specialöl, berättade Johan Spendrup.
Ska man slåss med de stora öl-jättarna om kunderna krävs att man har något extra.
- Vi måste satsa på kvalitet, annars skulle det inte gå, säger Johan Spendrup.
Pristagare genom åren:
2000 Tina Oldenburg och Paul Bergström, Hotell & restaurangskolan.
2001 Stora Tollby gård, Ann och Sten Wikström.
2002 Katthammarsviks rökeri, Kjell-Arne Jakobsson.
2003 Häftings gårdsmejeri, Maria Uhlén och Eric Gardell.
2004 Tryffeldoktoranden Christina Wedén.
2005 Tommy Lundberg, Radio Gotland.
2006 Labans Kvarn, Laban Bergström.
2007 Wisby ost, Familjen Gustafsson.
2008 Ica Torgkassen, Leif Pettersson.
2000 Tina Oldenburg och Paul Bergström, Hotell & restaurangskolan.
2001 Stora Tollby gård, Ann och Sten Wikström.
2002 Katthammarsviks rökeri, Kjell-Arne Jakobsson.
2003 Häftings gårdsmejeri, Maria Uhlén och Eric Gardell.
2004 Tryffeldoktoranden Christina Wedén.
2005 Tommy Lundberg, Radio Gotland.
2006 Labans Kvarn, Laban Bergström.
2007 Wisby ost, Familjen Gustafsson.
2008 Ica Torgkassen, Leif Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!