Kulturellt allting med anor från vendeltiden
Redan på 700-talet var Roma mötesplatsen för det gutniska Alltinget, det mest betydelsefulla politiska, juridiska och religiösa organet på ön. Alltingen utgjorde också en blandning av allvar och fest, handelsmän och hantverkare, gycklare och vanliga sockenbor.Så även Roma Alltingsdagar 2003, en fusion av bland det bästa Gotland har att erbjuda i dag, kulturhistoriskt sett.
Ortsnamnet Roma betyder passande nog Rummet eller Platsen. Redan under vendeltidens 700-tal var Roma mötesplatsen för det gutniska Alltinget, som samlade representanter från de 20 gotländska tingen kring de gemensamma regler som stadgades i Gutalagen.
Sedan dess har såväl klostermunkar som kungens män huserat på området, som i dag utgör en viktig och levande del i Gotlands kulturarv.
Den allra senaste satsningen för att sprida kunskap om och intresse för kungsgårds- och klosterområdet och det gotländska hembygdsarbetet är Alltingsdagarna, som arrangeras av Gotlands Hembygdsförbund och intresseföreningen Roma Kungsgård, tillsammans med ett antal småföretagare och ett 40-tal av Gotlands omkring 70 hembygdsföreningar.
Tanken är att kungsgården under tre dagar fredag-söndag ska sjuda av liv, kultur och människor från såväl socknar som fastlandet. Förhoppningen, säger hembygdskonsulent Laila Press, som kläckte idén om ett Allting på Besöksplats Roma kungsgård, är att dagarna ska bli ett årligt återkommande evenemang.
Vi gör så mycket fina saker i våra hembygdsföreningar, men ofta mest för oss själva. Tanken med Alltinget är att också fånga in gästande turister och barn, så att de verkligen kan få ta del av det gotländska hembygdsarbetet och kulturen, säger Laila.
<span class=MR>Konkretiserad kultur</span>
Invigningstalade gjorde Anki Dahlin, landsantikvarie och Länsmuseichef, som fokuserade sitt tal på gårdagens, dagens och framtidens samverkan kring Gotlands rika kulturarv, där de lokala hembygdsföreningarna spelat och spelar en stor roll.
För 100 år sedan samlades man för att rädda kulturarvet under industrialismen. Nu som då står vårt samhälle inför omstruktureringar och det gäller att ta nya initiativ. Vi behöver en god och framgångsrik kulturturism, där besökaren sätts i centrum, sade Dahlin och menade att Alltingsdagarna var ett bra exempel på hur man kunde konkretisera kulturen och den samlade kunskapen.
Mycket av Alltingsdagarnas fokus ligger just på brukshantverk, som verkar fått ett uppsving på senare tid.
Bulhusbygge, tunkonstruktion, repslageri, korgmakeri och ulltovning visas upp och besökarna ges också möjlighet att testa själva. De yngre besökarna kan ta del av gutniska lekar och vill man lära sig mer om Kungsgårdens och klostrets historia så klämtar vällingklockan för en guidad rundtur varje hel timme. Under lördag och söndag väntar brödmarknad, sång, smedja, oxkörning och bryggning av gotlandsdricka, bland mycket annat.
<span class=MR>Genuint gotländskt</span>
Dessutom har man gjort själva gården till marknadsplats med genuint gotländska produkter. Allt som allt utgör Alltingsdagarnas kulturhistoriska program en fusion av gamla och nya seder och anrikt hantverk i nutida tappning allt samordnat av till stor del ideella kulturkrafter.
En punkt som missats i programmet men finns med under hela helgen är en intressant fusion av gammalt och nytt inom ridkonsten.
Den nybildade gruppen Ridvisionärerna riktar blickarna mot allt från barock och renässans, till bruksridning och 2000-talet. Resultatet blir en klart annorlunda uppvisning i alternativt horsemanship och ridkonst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!