Kulturen ett glädjeämne för SKTF-arna på ön

Visst kan kultur ge glädje åt både kropp och själ. Det är något som åtminstone över hundra av de cirka 800 medlemmarna i SKTF på Gotland instämmer i.
Det stod klart i går då det var stor final på det tvååriga kulturprojektet Navigare necesse est. Här betyder grekiskan att segla är en nödvändighet, i alla fall på kulturens hav.

Gotland2006-11-03 06:00
- Bakgrunden är att Gotland utsågs till årets kulturkommun år 2004. Det fick till följd att vi sökte och fick projektpengar från Kulturrådet för denna satsning på Gotland, berättar Ewa Henriksson, ombudsman på SKTF. I går var hon i Visby och tillsammans med projektsamordnare May-Britt Carlsson och många engagerade SKTF-are på ön njöt hon av projektets festliga avslutning.
I projektets idé vilar tanken att kultur kan vara ett botemedel mot ohälsa i arbetslivet. Det inser kloka och framsynta arbetsgivare, och det var något som Sonia Landin, s, såg som kommunalråd på Gotland.
För den tidigare majoriteten i kommunledningen, och därmed en av öns största arbetsgivare, festtalade hon i går ur huvudet på en kommunalpolitiker för projektfirande SKTF-are.
- Vi sjösatte många roliga satsningar i olika grupper med exempelvis dans, teater, körsång, berättarcaféer, bild- och skrivargrupper, berättar Karl-Johan Ohlsson, till vardags jobbar på kommunens nya löneavdelning och de senaste två åren dessutom en av SKTF-projektets kulturlotsar.
Han berättar att den första gången som kören träffades hade deltagarna aldrig sett varandra tidigare och många hade aldrig sjungit förr. Men sång ger kraft och glädje och redan efter den första repetitionen gick vi sjungande ut och nu har kören, som heter Blandade pärlor och som leds av Marie Sandell, blivit en självständig kör i studieförbundsorganisation.
På scenen framträdde både amatörer och professionella med Ainbusk bjudande en öppen repetition ur den nya showen som highlight. Minst lika uppmärksammade blev Dan u Kjell med sång, gitarr och dragspel, Blandade pärlor med bland annat schlagersång på repertoaren, liksom skrivargruppens rapport lotsad av Jan Kalmén med flera. På väggarna visades en utställning med alster gjorda av bildskapande SKTF-are. En egen avdelning utgjorde foton med haiku, med tänkvärda texter i en kombination som nu är på gång att bli bok.
- Tack SKTF för ett rikare liv, både på arbetsplatsen och på fritiden, skriver Christina Karlsson som lärde sig den japanska kortversens konst vid SKTF skrivarverkstad och inspirerades av mötet med Elisabet vars bilder verkar som poesi i sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!