Kulturskolan inför vägval
Kulturskolans framtid diskuteras, inte bara i barn- och utbildningsnämnden utan också bland föräldrar och barn.I går hölls första offentliga mötet i "Kulturskolans vänförening". Politiker och föräldrar möttes i en uppfriskande diskussion där frågan om inriktningen av undervisningen var huvudfrågan.Alla skall erbjudas att delta i kulturskolans undervisning. Nu består undervisningen till 80 procent av enskild undervisning, sa Per Martell, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Kulturskolans budget minskas år 2004 med en halv miljon, som istället skall skjutas till från "Wärnersson-pengarna", vilka är öronmärkta för att öka vuxentätheten i grundskolan. Därför skall ett försök genomföras som innebär en ändrad inriktning av Kulturskolans verksamhet. Skolans åtagande utökas med en "obligatorisk del" avseende klassundervisning på grundskolan i projektform. Detta utöver den "frivilliga delen" med fördjupad undervisning individuellt eller i grupp, motsvarande den huvudsakliga inriktning Kulturskolan tidigare haft.
Per Westholm jobbar i projektgruppen och han försvarade försöket som skall starta till hösten och innebär att 17 lärare från Kulturskolan skall ut i grundskolan och undervisa, i första hand på fem olika skolor som kommer att ingå i försöket.
Om man ökar personaltätheten i skola och fritidshem får man ta del av "Wernersson-pengarna". Och med det här nya arbetssättet blir kulturskolans personal förstärkningen i grundskolan.
Winni Sandström, rektor på Kulturskolan framhöll att det blir en besvärlig höst och framtiden för skolan vet man inte så mycket om idag.
Vi har duktiga lärare som kommer att göra bra projekt ute i skolorna. Jag får till viss del ta på mig detta faktum att mycket av undervisningen har blivit i form av enskild undervisning. Och vi har ett sparbeting, precis som alla andra skolor på Gotland.
Det har visat sig finnas ett stort intresse av det nya samarbetet med kulturskolan ute i grundskolorna på ön. Men de som hittills fått enskild musikundervisning får stå tillbaka för bredden.
Kulturskolan finns kvar för att den är viktig. Den är icke lagstadgad verksamhet men vi har medvetet låtit skolan vara orörd och nu tror jag inte någon längre är orolig för att den skall försvinna helt på Gotland, sa Lars Danielson, verksamhetschef på barn- och fritidsnämnden.
Nu står 700 elever i kö till Kulturskolan och inga nya elever kommer att tas in i höst.
Terminsavgiften till Kulturskolan varierar mycket i olika delar av landet. I Stockholm finns det skolor med 1800 kronor i avgift och det finns också kommunala kulturskolor som är helt gratis. På Gotland är terminsavgiften 600 kronor och har inte ändrats sedan 1999.
Hur har ni tänkt att behålla bredd och spets när ni kapar spetsen nu? frågade Madelene Bengtsson, förälder.
Det är ett vägval som vi måste göra, svarade Per Martell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!