Kulturskolans besparing vållade intensiv debatt

Budgetförslaget gick igenom intakt.
Efter ca tre timmars debatt, alternativ, yrkanden och därefter voteringar fastställdes Gotlands kommuns budget för 2004 i enlighet med majoritetsförslaget från s, v och mp.
En lagd budget som av oppositionen genomgående betecknades med ett ord: Svag.
Många inlägg avhandlade föreslagna neddragningar för Kulturskolan. Men trots att även några från majoriteten röstade mot dessa räckte det inte ända fram och besparingarna fastslogs.

Gotland2003-11-25 04:00
Tre budgetförslag kom att stå mot varandra vid den slutliga omröstningen: ett från majoriteten s+v+mp, ett från c+fp+kd samt ett från m. Sedan c+fp+kd-alternativet först slagit ut m-förslaget ställdes det slutligen mot s+v+mp-förslaget där ja-röst innebar stöd för majoritetsförslaget.
Röstsiffrorna blev 40 ja, 18 nej, 11 avstod och 2 frånvarande.
Dessförinnan hade för- och nackdelar med förslagen avhandlats ingående från talarstolen innan fullmäktiges ordförande C-G Nilsson kunde slå klubban i bordet för sista gången gällande budgetbehandlingen.
­ Vi är överens om det mesta och har ett begränsat manöverutrymme menade miljöpartiets Hans-Åke Norrby. Men det är kul att vi har fått till sådant som att säkra Folkhögskolan i Fårösund och kollektivtrafikreformen för ungdomar. Tillstyrkan till kommunstyrelsens förslag.
­ Bifall till c+fp+kd, menade kristdemokraten Yngve Andersson. Majoritetsförslaget innebär en svag budget.
­ Ja till m-budgeten, menade Lena Celion, (m).
Många debatter i debatten pågick. Föreslagna besparingar inom Kulturskolan medförde många inlägg.
<span class=MR>Fronderade</span>
Eva Nypelius, (c), gick emot föreslagna besparingar på Kulturskolan. Och fick stöd från ett flertal ledamöter av skilda partifärger.
Marianne Gottlander, (s), var orolig för Kulturskolans framtid.
­ 30 procent av skolans verksamhet drabbas av besparingskraven.
Torgny Lihnell, (mp), gick upp i talarstolen och meddelade att han för första gången på 12 år hade tänkt ta time out från budgetdebatten.
­ Men jag kan inte. Jag stöder Nypelius/Gottlander om Kulturskolan.
Inger Harlevi, (m), instämde i hyllningskören till Kulturskolan och sa nej till besparingar här.
Hon påpekade att Robert Wells med flera svenska artister harangerar kommunala musikskolan, som den tidigare hette, som grunden för deras framgångar.
­ Det är en ödesfråga för kommunens ekonomi om vi inte klarar att hantera ungdomsfrågan.
<span class=MR>"Rörande överensare"</span>
Kommunalrådet Björn Jansson, (s), använde sig av det under debatten myntade uttrycket "rörande överensare", det vill säga när man är rörande överens med tidigare talare, här Inger Harlevi.
V-kommunalrådet Brittis Benzler var även hon rörande överens med Inger Harlevi om nyttan av att satsa på barn/ungdom. Hon höll också med oppositionen om att budgeten var - svag. Men hade förklaringar.
­ Det är sett till helheten, även budgeten för barn- och utbildningsnämnden där jag är ordförande, vi har svårt att klara av sparkraven.
­ Det är bakgrunden till förslag alla inte tycker är så aptitliga som Kulturskolans. Utgångspunkten blir, hur ska vi i denna besvärliga situation kunna behålla Kulturskolan?
­ Vi ska utveckla, inte avveckla det lokala kulturlivet, menade Lilian Edwards, (m). Förslaget innebär en urvattning och ger en dominoeffekt. I längden förflackas kulturen i stället för att bidra till Gotlands utveckling. Vill Gotlands politiker ta på sig ansvaret att skära ner det fantastiska kulturarv som finns här, jag vill det inte.
Torsten Gislestam, (c), såg "tonsättarrisker".
­ Man rycker också bort grunden för Tonsättarskolan och i förlängningen Tonsättarcentret om musikutbildningen försvinner. Bifall till Eva Nypelius förslag.
Vid den senare följande omröstningen om Eva Nypelius tilläggsyrkande om Kulturskolan röstades det dock ner med 37 röster mot 32. Vilket dock innebar att några från majoriteten ställde sig på hennes sida.
<span class=MR>Vems förtjänst?</span>
Jan Lundgren, (s), uppmanades av bland andra Roy Hansson, (m), att nämna vad som har blivit bättre med att byta politiska ledning. Han tog chansen.
­ Det har blivit full fart på åretruntbyggandet, det är en fröjd att se tio års eftersläpning åtgärdad. Bredbandsutbyggnaden, 98 procent kommer att ha tillgång vilket gör oss till tätast i landet på det området.
­ Flex avtågar snart från Gotland. Vi förmådde regeringen att tillsätta en särskild Gotlandsman och nu är inte frågan om utan hur mycket Högskolan skall byggas ut och utlokalisering av ett statligt verk kommer.
­ Folkhögskolan i Fårösund tar vi snart beslut om liksom gratis kollektivtrafik för unga, fortsatte Jan Lundgren och förutspådde kommande omröstningsresultat.
Ord som givetvis inte fick stå oemotsagda. Eva Nypelius var först upp i talarstolen.
<span class=MR>Det dukade bordet</span>
­ Det är bra att Jan Lundgren slår sig för bröstet men det är bättre om han håller sig till verkligheten. Vi har sett till att det finns byggbar mark och planer, även för bredbandsutbyggnaden, det krävs lång förplanering. Ett ganska dukat bord eller hur?
Jan Lundgren kontrade:
­ Jag slog mig inte för bröstet, jag sa att vi har haft någon del i det hela och var blygsam som jag ju är.
Roy Hansson slog oväntat till och gav majoriteten beröm ­ på en punkt.
­ Uppföljningen av ekonomin har ni skött bra, det kan jag tillstå.
Och i och med den klubbade budgeten ligger också kommunalskatten fast och är för 2004 oförändrad 32:75 per skattepliktig hundralapp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om