Kultur under en helg i Hemse

Hemse har länge varit en plats för kulturevenemang som filmvisningar av Hemse filmstudio och teater av Sudrets teaterförening. Med den nya kulturhelgen tar man allting ett steg längre.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2013-05-10 14:41

– Vi har redan mycket kulturgrejer i Hemse året runt. Nu jobbar vi ihop för att visa upp allt under en helg. Att det sammanfaller med Kristi Himmel passar väldigt bra eftersom det är fler turister på sudret då, säger Anette T Sundblad, ordförande i Hemse filmstudio.

Främst är kulturhelgen till för boende på sudret och satsningen är en del i arbetet med bland annat Knutpunkt Hemse där lokala krafter ska utveckla bygden.

Kulturhelgens kärna är fortfarande film och det kommer att vara flera visningar av kortfilm på Hemsegården.

Men kultur är ett brett begrepp som kan innefatta allt möjligt, enligt Anette T Sundblad. Därför anordnar man flera aktiviteter för främst barn och ungdomar genom en ungdomskulturfestival. Förutom filmvisning på Hemse ungdomsfilstudio, kan ungdomar under 18 år hålla sig vakna i ett helt dygn genom så kallat LAN, när man kopplar ihop flera datorer för spel.

– Det är jättekul. Många yngre ungdomar är intresserade av LAN men oftast är det de över 18 år som får möjligheten. Nu kan vi skapa en mötesplats även för de lite yngre spelarna.

Datorspelande under en kulturhelg är inga konstigheter, enligt Anette T Sundblad.

– Det är en konstnärlig utveckling av animerad film där den som spelar bestämmer själv.

Graffitimålning utanför Hemsegården spås bli ett annat populärt inslag för de yngre besökarna. Graffitikonstnären och Hemsbon James Johansson kommer att vara på plats för att hjälpa ungdomarna med att skissa upp egna så kallade, tags, ofta tre bokstäver som blir ett slags signum för de som målar.

– Sen kommer de att få testa själva på stora spånskivor som vi ställer utomhus. Kanske kan de användas på något roligt sätt när konstverken är färdiga, säger Anette T Sundblad.

Hon har höga förhoppningar på den kulturspäckade helgen.

– Vi vill visa för de som bor i Hemse med omnejd hur mycket det verkligen finns att göra här. Hemse och sudret har en stor kulturell mångfald som vi vill föra fram.

Fakta

När: 10-12 maj i Hemse. Vissa programpunkter måste föranmälas och har en avgift. LAN-deltagande: föranmälan till Johannes Schulze och Hemse Ungdomsfilmstudio via: ungdomsfilmstudio@hemsefilmstudio.se. Är du under 18 år behövs målsmans godkännande.

Se fullständigt program på knutpunktenhemse.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om