För en vecka sedan kom beskedet om en tredje kabel till Gotland. Kostnaden, två miljarder, tar staten. Men till det måste öns elnät uppdateras. Geab räknar med att bara ryggraden, de tre utgående ledningslinjerna från Ygne kraftstation, kostar en miljard. Till det kommer ytterligare kostnader i det 700 mil långa elnätet runt om på ön.
– Flaskhalsen är primärt de större ledningarna som måste kapacitethöjas så att vi kan hantera den mängd energi som vi förutspår att våra kunder behöver, både de konsumerande och de producerande, säger Kalle Blomberg, vd på Gotlands elnät AB, ett av de tre bolag som tillsammans bildar Geab.
Staten står för den tredje kabeln i havet till Ygne, men notan för utbyggnaden på Gotland ser ut att landa på Geabs 43 000 elnätskunder och företag.
– I sin elnätsavgift är man med och betalar för successiv förnyelse och för leveransförbättrande åtgärder, säger Kalle Blomberg.
Investeringar i elnätet kommer att krävas dels i form av förnyelse, men också i förbättringar.
– Då är hela elnätskollektivet med och betalar i förhållande till hur mycket man nyttjar det, säger Kalle Blomberg och förklarar att den som har ett ökat behov av kapacitet också får ökade kostnader.
Från politiskt håll finns förhoppningar om en tredje kabel tidigare än om tio år. Men att uppgradera huvudlinjerna från dagens 70 kilovolt till 130 i öns ledningsnät kommer att ta tid.
– Redan år 2030 är rejält utmanande för oss, det kommer att krävas nya tillstånd och sådana processer tar lång tid, konstaterar Kalle Blomberg.
Vattenfall äger 75 procent av elnätet och vill inte kommentera kostnaderna för utbyggnaden, i väntan på Svenska kraftnäts elnätsutredning.
Stefan Nypelius (C) företräder Region Gotland, som äger 25 procent i elnätsbolaget.
– Vi har mycket att diskutera i styrelsen. Vi måste bygga smart och kostnadseffektivt, men jag har jättesvårt att se att regionen ska sätta in mer pengar i nätet, säger han och öppnar för att omställningspengar för Cementa eller vindkraft till havs som skulle kunna vara med och betala.
Gotland ligger redan högt när det gäller elnätsavgift. För en villaägare som gör av med 20 000 kilowattimmar höjdes den årliga kostnaden med 53 procent, eller drygt 3 700 kronor, mellan år 2015 och 2018. Under de åren gick Geab från att vara det 77:e dyraste bolaget, till det 11:e dyraste för den kunden.