Det tycks råda rena ruschen efter semlor. Ett efterfrågat bakverk, som säljer slut i diskarna.
– Smör, socker, och mer socker, fruktansvärt onyttigt, säger Roger Jakobsson, bagare på Ica Maxi och kollar till disken där Erenia Pettersson från Roma tar de sista två vetesemlorna.
Fram till fikadags på fredagseftermiddagen har 250 semlor sålts av den modellen, 400 totalt med de andra smakvarianterna.
– Klockan 12 fattade vi beslut att baka 150 till, det är helt galet, säger Roger Jakobsson.
Förr var det faktiskt olagligt att sälja semlor redan nu. En tidningsnotis från 23 januari 1952 i Göteborgs-Posten berättar att ett par bagare i Malmö då fick böta, eftersom de hade bakat och sålt fastlagsbullar redan i januari.
Vad tycker dagens kunder om att butiker och bagerier tjuvstartar säsongen redan efter jul? Frågan tycks vara splittrad, och många faller för frestelsen.
– Folk kan gå och svära och tycka att det är för tidigt, men så kommer de ändå och handlar, säger Roger Jakobsson och menar att det är efterfrågan som styr till viss del, men att butiken har en policy att aldrig börja sälja vanliga semlor tidigare än 25 december.
Hos Lotta Johansson på konditori Norrgatt ringlar kön lång, många får en kartong med sig ut i handen.
– Från trettonhelgen tycker jag att det är helt ok att sälja, de har tagit bort lagen men det känns ändå som att det är kul att hålla på traditionerna, säger hon.