Kundlista sändes i massutskick

"Oj oj oj, vad har vi nu gjort..."
Så reagerade man på Geab när det upptäcktes att en lång kundlista av misstag hade kommit med i ett massutskick som företaget hade gjort.
Så får man inte göra, upp-
lyser Datainspektionen, som samtidigt inser att det knappast kan ha varit företagets avsikt att låta det så ovärderliga kundregistret vara ute på drift.

Gotland2004-10-30 04:00
Torben Grut är inte ens kund hos Geab. Ändå fick han via ett personligt mail upplysning om ett avbrott i bredbandsnätet. Och inte bara det. I mailet fanns också en lång, lång lista över kunder som också fått samma mail.
Torben Grut är förbryllad.
­ Allvarligt talat, vad sysslar Geab med? Skicka ut hela kundlistan med mail...
Enligt Datainspektionen är det inte tillåtet att lämna ut ett kundregister hur som helst utan mottagarnas samtycke.
­ Och till en vilt främmande person dessutom. Man får inte lämna ut sådana här uppgifter om de strider mot ändamålet med registret. I det här fallet finns registret till för att administrera kontakten med sina kunder, säger Krister Olausson, avdelningschef på Datainspektionen.
Han förstår inte hur det har gått till. Det kan knappast ligga i företagets intresse att lämna ut uppgifter om sina kunder. Om den här listan kommer i händerna på konkurrenterna kan de enkelt börja marknadsföra sina produkter mot dem.
­ Det här är ovanligt. Kundlistor brukar man ha bakom lås och bom, de är guld värda för konkurrenterna. Det måste vara ett misstag, säger han.
Mycket riktigt.
"Oj oj oj, vad har vi nu gjort..." Så reagerade man på Geab när det upptäcktes vad som hade inträffat.
­ Vi tyckte det var pinsamt. Det blev fel från vår sida, säger marknadschef Mia Sture.
Hon berättar att Geab har fått kritik för sitt sätt att sprida information.
Den här gången ville man därför verkligen få ut informationen snabbt.
­ Vi glömde att trycka på knappen "dölj" när vi skickade iväg brevet. Det är den mänskliga faktorn, det ska absolut inte inträffa igen. Dessutom vill vi absolut inte sprida ut de här adresserna.
Däremot var det inte hela kundlistan som skickades ut i cyberrymden, utan ungefär en sjättedel av samtliga kunder i och med att utskicket gjordes i flera omgångar.
Maria Sture undrar hur en person som inte längre är kund fortfarande kan finnas kvar i registret.
­ Det är lite skrämmande och inte alls bra. Det kan tolkas som att vi inte har koll på vårt register.
Torben Grut är mest undrande över vad företaget håller på med.
­ Jag är inte kund hos Geab och efter det här utskicket är det väl ännu mindre troligt att jag blir det vad gäller bredband.
Att det inte alltid är lätt att hålla reda på vad som skickas ut har Geab blivit varse tidigare. För ungefär sex år sedan ville en anställd testa om det gick att skriva ett personligt meddelande, ett skämt, på en faktura som skulle skickas till en kollega. Det gjorde det. Det var bara det att det lustiga meddelandet, vilket även inkluderade ett skojigt smeknamn, hamnade på samtliga kunders fakturor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om