Kunglig glans och hyllningar

Hon tog i för kung och fosterland.Efter några rejäla ryck i plastbanden och uppskattande applåder från publiken hade Victoria återinvigt Fornsalen.

Foto:

Gotland2007-06-16 01:09
Frågan är väl vad som fick mest uppmärksamhet-det nyrenoverade länsmuseet eller kronprinsessan.

För när en kunglighet kommer till stan finns det knappast plats för fler i rampljuset.

På Fornsalens soliga innergård åts det plockmat och dracks dryck med bubblor.

Delar av Gotlands kulturelit sorlade, minglade och trängdes tillsammans med politiker, tjänstemän, artister, företagare och redaktörer.

Under tiden promenerade kronprinsessan Victoria längs Strandgatan från residenset till Fornsalen.

Hon eskorterades av landshövdingen Marianne Samuelsson och museichefen Anki Dahlin. På trottoaren vid de stora träportarna till innergården väntade barn med blommor och godis. När hedersgästen närmade sig hade de särskilt inbjudna gästerna på gården redan tagit plats i bänkarna.

De reste sig av vördnad medan Victoria, vänligt leende, letade sig fram till sin plats på första raden närmast den lilla blombeströdda scenen.

Högt uppe i luften fladdrade de randiga avspärrningsbanden, alla fastknutna i valnötsträdet mitt på gården.

Tittat bakåt - siktat framåt
Plastbanden symboliserade de fem år av planering, renovering och tillbyggnad som nu är till ända.

Anki Dahlin inledde nyinvigningen med att berätta att museet består av sju byggnader uppförda mellan medeltiden och 1700-talet, och att meningen med renoveringen var att göra lokalerna tillgängliga för rörelsehindrade, samtidigt som personalen fått en bättre arbetsmiljö.

-Vi har tittat bakåt men siktat framåt, sade hon från scenen i valnötträdets skugga.

Medan skådespelaren Ulf Montan i rollen som Carl von Linné höll en vågad monolog på temat erotik, stod Ainbusk för humor och finstämd eftertänksamhet.

Landshövdingen Marianne Samuelsson kallade Fornsalen "ett museum att längta till" och tyckte att medeltiden och andra epoker i Gotlands historia lyfts fram på ett estetiskt vis i de nya utställningslokalerna.

Fick en guidad tur
Sedan fick kronprinsessan en guidad tur genom Fornsalen av Anki Dahlin, åtföljda av bland andra landshövdingen och kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius.

I vandringsutställningen kallad Kaos von Linne finns ett positiv från 1700-talet. På plats fanns även orgelbyggarna Monica och Tomas Svenske, som berättade hur de renoverat en föregångare till dagens cd-spelare.

Provade musikmaskin
En förtjust kronprinsessa fick prova att veva fram en av de 22 låtar som gömmer sig i den primitiva - men sinnrika - musikmaskinen.

Melodierna var populära i Europa på Linnés tid, fick hon lära sig.

-Ni skulle kunna anställa mig här, skämtade kronprinsessan.

Och så vevade hon en stund till på positivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om