Kungligt gott från Ejmunds
I Sverige finns 130 företag som är hovleverantörer men inte ett enda av finns på Gotland.Ejmunds gård i Roma kan komma att bli öns första företag med titel Kunglig Hovleverantör.
Det säger Odd Norman, lantbrukare tillsammans med makan Maud, samt Rickard Rönnberg och Magnus Wallin som driver Ejmunds gårdskött
Han berättar att sedan några år tillbaka köper Ejmunds kalvar från kungens djurbesättning på kungens gods Stenhammar utanför Flen.
- Avelsdjuren en korsning mellan Simmental och Angus, som heter Simgus. Det är ett fint, härligt marmorerat kött som hängmöras i tre veckor, berättar Odd Norman.
Kungliga djur
Simgus är en gotländsk variant av Kobe-kött som utvecklas vid sidan av den vanliga produktionen på Ejmunds.
På Gotland föds Simgus upp med bland annat morötter och potatis och öldrav som är en biprodukt vid öltillverkning. Dessutom får biffdjuren massage vilket är viktigt för att ge köttet hög kvalitet.
Kocken Fredrik Malmstedt som driver gourmetkrog på Gotland är en av Odd Normans rådgivare. 50 kvadrat i Visby är en av landets stjärnkrogar som serverar Kobe-biff från Ejmunds. Det gör en restaurang i Riga.
Hovet har ännu inte köpt kött från Ejmunds. Men förra hösten gjorde prins Carl Filip gårdsbesök med lunch. Och i veckan som gått har Ejmunds haft kungligt kockbesök.
Krönta affärersealtioner
- Idag beviljas hovleverantörskap bara av H.M. Konungen och H.M. Drottningen. I framtiden kommer kanske kungabarnen också att utnämna sina egna hovleverantörer.
Det berättar Maria Gunnarsson som tillsammans med maken Gunnar är redaktörer och författare till boken "Konung Carl XVI Gustafs hovleverantörer".
Boken kom ut 1999 och nu väntar en ny utgåva. Via hovlev.se håller redaktionen intresserade ajour med fakta och allt som rör dagens hovleverantörer.
- För att bli utnämnd till Kunglig Hovleverantör måste företaget ha bedrivit verksamhet i minst fem år och ha skött sin ekonomi på ett klanderfritt sätt. I listan över de i dag 130 hovleverantörerna är bara Gotland, Närke och Lappland de landskap som som saknas, säger Maria Gunnarsson.
Hovleverantörsemblemet, det stora riksvapnet med texten "Kunglig Hovleverantör", får bara användas av företag som blivit utnämnda till Kungliga Hovleverantörer.
Företag som säljer varor eller tjänster till kungahuset kan ansöka om att bli Kunglig Hovleverantör om företaget är registrerat i Sverige och leveranserna har pågått länge och är regelbundna.
- Utnämningen är ett bevis på att företagets produkter eller tjänster är uppskattade, noterar förste Hovintendent Wilhelm Reuterswärd vid kungliga Hovstaterna som besvarar frågor om hovleverantörskap.
Ett fåtal nya hovleverantörer tillkommer varje år. Själva utnämningen kostar inte något men om företaget önskar erhålla ett diplom, kan man få detta till självkostnadspris, 1500 kr.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!