"Kungsörnen bör vara ett rovdjur"
Kravet drivs av Svenska Jägareförbundet på uppdrag av Gotlands Skarpskytte- och Jägargille.
Jaktansvarig på länsstyrelsen tycker förslaget är beklagligt.
När Gotlands Skarpskytte- och Jägargille i helgen aktualiserade frågan om att örnar bör räknas till rovdjuren, var det inte första gången den frågan dryftades.
Gotland har det tätaste beståndet av kungsörnar i landet, ett 40-tal par häckar här. Totalt fanns år 2005 i landet 750 par.
Förra året dödades i Sverige 27 får av kungsörn, 12 av dem på Gotland. 1-6 hundar i landet tas årligen av örn. Det handlar om kungsörn, eftersom havsörnen varken tar lamm eller hundar.
- Det är inte konstigt att Gotland vill att örnen ska räknas till rovdjuren. Det vill också jägarna, och förmodligen också renägarna, i Norrbotten, säger Gunnar Glöersen, Jägareförbundets representant i rovdjursutredningen.
Skräm först - skjut sedan
Han säger att han i utredningen tagit upp frågan om att föra in kungsörnen under begreppet rovdjur i jaktförordningen.
Lagens paragraf 28 ger nämligen sedan en vecka tillbaka tillstånd för djurägare att freda sina tamdjur om rovdjuren, det vill säga varg, järv, björn och lo, anfaller. Det betyder att de får skjuta rovdjuren oavsett om tamdjuren befinner sig inom eller utanför hägn.
- Men innan de skjuter måste de försöka skrämma bort rovdjuret, säger Gunnar Glöersen.
Än så länge har han inte fått någon reaktion på sitt krav, men han räknar med att frågan kommer upp till diskussion inom utredningen. Förslag till ny rovdjurspolitik kommer att läggas fram den sista november.
Tätt örnbestånd
Gunnar Glöersen säger att örnstammen växt ordentligt på senare år. 1991 fanns i landet 337 besatta revir, 2005 fanns 750 sådana.
- Vi räknar i runda tal med att det finns 1 700 kungsörnar i Sverige.
Tomas Johansson är vilt- och jaktansvarig på länsstyrelsen. Han tycker att kravet på att få skjuta örn är beklagligt.
- Vi har det tätaste beståndet av kungsörn i norra Europa, det ska vi vara stolta över. Bestånden av kungsörn och havsörn ökar och det ska vi glädjas åt!
Själv har han aldrig stött på några gotländska önskemål om att få jaga örn. Tomas Johansson tar emot anmälningar för ersättning för dödade lammungar. I år ser det ut att bli något fler än förra året.
Ingen har velat skjuta
- De som ringer tycker förstås att det är tråkigt, men ingen har uttryckt någon vilja att skjuta örnarna.
Tomas Johansson säger att lammförlusterna, på grund av örn, trots allt är ganska små, jämfört med vad rävarna, korparna och kråkorna tar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!