Kunskap och utveckling

Det händer mycket i höst. Inte minst på föreläsningsfronten. Tar du dig till Fornsalen, Almedalsbiblioteket eller Folkuniversitetet så kan du lära dig om allt från fiskar till kärleksböcker.

Foto:

Gotland2009-09-24 00:15
Under krigsåren på 1940-talet tog Sverige emot 70 000 finländska krigsbarn. På Gotland placerades 600 av dem. Om deras öde har Elisabeth Nylander och Ingrid Jakobsson forskat och de kommer till Folkuniversitetet för att berätta om den största barnförflyttningen genom tiderna.
Elisabeth Nylander, hur såg man på de här barnen?
- Jag har en känsla av att man var väldigt angelägen om att få ta emot barnen. Gotland hade fått vänta länge på grund av det utsatta geografiska läget under andra världskriget. Det var nästan som en trend. Jag tror att många såg det som en god gärning, det var ett effektivt och konkret sätt att hjälpa.

Det var "något" som började i havet, fick ben, kravlade upp på land och blev en apa. Okej. Men hur gick det till egentligen? Paleontologen Sara Eliason går till botten med evolutionen.
Sara Eliasson, vilket var det häftigaste ur-
djuret?

- Alla arter som är i en övergångsform är spännande. De kallas för felande länkar. Som urfågeln tillexempel, den är fantastisk. Archaeopteryx är en blandning mellan dinosaurie och fågel - en ödla med fjädrar. I stället för fjäll fick den fjädrar och den är stamfadern till de fåglar vi har i dag.
Vilken är den bästa kärleksromanen? Saknar du den där boken som du vill krama sönder och sucka "ååh"? Då ska du bege dig till Almedalsbiblioteket för att vara med i Bokhörnan som har temat kärlek. Det utlovas en hemlig gäst och mycket prat om kärleken mellan två pärmar.
Bibliotekarie Helena Andersson, vad är den viktigaste ingrediensen i en kärleksroman?
- Att det känns som om att det är på riktigt. Riktig kärlek. Det gäller för övrigt även kärlek på till exempel film och tv.
1873 skrev Jules Verne sin roman "Jorden runt på 80 dagar". I dag skulle resan gå på ett dygn eller två. För Lennart Walman tog det fyra månader. På Almedalsbiblioteket berättar han om sin resa och visar bilder.
Lennart Walman, blev du magsjuk någon gång?
- Nej, faktiskt inte. Jag var inte sjuk på hela resan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!