- Grisen var död när den skållades. Det vet vi eftersom vi tillsammans medveterinärerna gjorde utredningar. Hade den varit levande när den skållades hade man sett tecken på det på kroppen.
Det säger Kurt Hallbom, platschef på Scan i Visby, efter avslöjandena om att en gris skållats utan att ha tappats på blod ordentligt. Det är efter avblodningen som den klassificeras som död.
Kurt Hallbom vill efter alla skriverier ändå tydligt poängtera att han ser mycket allvarligt på det inträffade. AVblodningen sköttes inte som den skulle och grisen hade kunnat vara vid liv när den skållandes.
- Vi har nolltolerans och sådant här får inte inträffa.
Efter händelsen samlade Scan i Visby alla anställda och man gick igenom lagar och förordningar.
- Vi har pratat med alla anställda. Vi pratade även enskilt med dem som jobbar specifikt i den aktuella gruppen.
Kurt Hallbom säger också att ärendet inte är slutfört för Scans räkning. Det var i november som den felaktiga grishanteringen upptäcktes men fortfarande diskuteras om det ska införas nya rutiner.
- Det vi hittills har gjort är att de tekniska säkerhetsfunktionerna har dubblerats.
Bland annat gäller det den teknik med elström som man använder för att kontrollera att djuret är dött.
Har de som jobbar med det här en stressig arbetsmiljö? Är det därför sådant här kan inträffa?
- Nej. Och vi har tydligt sagt att här är det inte tal om effektivitet. Momentet med att avliva grisarna måste få ta den tid det tar.
Kurt Hallbom: Vi har pratat med alla anställda
Platschefen på Scan ser allvarligt på den misslyckade avlivningen på slakteriet i november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!