Kustateljén prioriteras vid fördelning av statsbidrag

Kustateljén i Fårösund får rubbet.
Det vill säga de fem milj kr som regeringen beslutade avsätta till fortsatt regionalt utvecklingsarbete vid sitt sammanträde före jul.
Förskolan på Gotland står inför en rejäl omdaning. Mer än 20 nya avdelningar ska byggas upp runt om på ön för att möta det behov som uppstår när reformen om allmän förskola genomförs vid årsskiftet.
Reformen kommer i praktiken innebära att alla 4- och 5-åringar flyttar från dagbarnvårdare till förskolor.
I områden där dagmammor i dag svarar för barnomsorgen byggs nya "dagis".

Gotland2002-01-16 04:00
Kommunstyrelsen beslutade om ¿fördelningen" vid ett extra sammanträde på tisdagen.
Kommunen räknar dock med att det skall komma mer pengar under innevarande år, uppger kommunalrådet Hans Klintbom (c) och då ligger Gotlands Livsmedelsinstitut och Game forskningsstudio bäst till enligt den prioriteringsordning som gäller för kommunstyrelsens fortsatta fördelning av medel.
Men Livsmedelsinstitutet och forskningsstudion får ingenting den här gången.
Näringsdepartementet har som bekant aviserat fortsatta diskussioner med kommunen under ledning av statssekreteraren Jan Grönlund. Och det inger vissa förhoppningar om stöd till ytterligare projekt. Näringsdepartementets särskilda grupp för arbetet med försvarsomställningen, omställningsgruppen, upplöstes annars vid årsskiftet.
Enligt näringsdepartementet har omställningsgruppens arbete tillsammans med kommunerna varit framgångsrikt.
Det var som sagt vid ett sammanträde före jul som regeringen beviljade de nio berörda kommunerna 5 milj kr vardera i syfte att delfinansiera åtgärder inom de utvecklingsprogram som arbetats fram i respektive kommun.
Från gotländsk sida var beloppet en besvikelse som inte gick att dölja
Förhoppningen var ju från början att kommunen skulle tilldelas betydligt mer. Det fanns projekt presenterade till en kostnad av totalt 38 milj kr som hjälp till omställningen efter försvarsnedläggningen på Gotland.
lAllmän förskola införs om ett år, den 1 januari 2003.

lAllmän förskola vänder sig till 4- och 5-åringar och den kan ses som en avgiftsfri del av den
verksamhet som normalt finns på alla förskolor, men allmän förskola garanterar också att också de barn som annars inte går i förskolan ges rätt till en pedagogisk verksamhet 525 timmar om året (ungefär tre timmar om dagen).


lKommunen är skyldig att
erbjuda allmän förskola, men det är frivilligt för barnen att delta.
lFöräldrarna ansvarar för
hämtning och lämning av barnen vid allmän förskola. Kommunen
tillhandahåller ingen skolskjuts.


lKommunens kostnader för
införandet av allmän förskola täcks av statsbidrag.
Fårö får en ny förskola vid årsskiftet, liksom Dalhem, Öja, Rone, Vänge och många andra socknar runt om på ön. Samtidigt kommer kommunala och privata förskolor som redan finns att få ta emot betydligt fler barn.
Detta är följden av att det vid nästa årsskifte införs en ny reform av barnomsorgen.
Från och med den 1 januari 2003 får alla 4- och 5-åringar rätt att gå i allmän förskola. Tre timmar om dagen (eller 525 timmar per år) ska de få gå gratis i en förskola med pedagogiskt utbildad personal.
Tre timmar om dagen. De flesta barn har betydligt längre dagar i barnomsorgen än så, och eftersom man inte flyttar ett barn från förskolan till dagbarnvårdaren mitt i dagen så kommer reformen i praktiken att innebära att så gott som alla 4- och 5-åringar går på förskolor från och med nästa årsskifte.
<span class=MR>Inte alla vill ha förskolor</span>
Alla föräldrar vill inte ha sina barn i förskolor, det står redan klart. I Tofta begär föräldrarna att barnen ska få gå kvar hos sina dagmammor, och det kan de i princip också få, men då blir det inte heller några avgiftsfria timmar i barnomsorgen, utan då är det den nyligen införda max-taxan som gäller.
För drygt ett år sedan fattade riksdagen beslut om att införa reformen om allmän förskola. Bakgrunden till beslutet är att synen på förskoleverksamhet på flera sätt har förändrats. Dels arbetar man sedan flera år med att förskola och skola ska närma sig och berika varandra. Dels har synen på barnomsorgen förändrats. I dag ligger inte fokus i första hand på behovet av barnomsorg när föräldrarna arbetar, utan på barnens behov av pedagogisk verksamhet.
<span class=MR>Stor utmaning</span>
Mer än 20 nya förskoleavdelningar på ett år ­ det blir en stor utmaning för barnomsorgen på Gotland. På 80-talet byggdes barnomsorgen ut med många nya daghem, men aldrig har man byggt så mycket nytt på så kort tid.
Distriktscheferna för skolan på Gotland tror ändå att man ska hinna få ordning på organisationen och de praktiska förberedelserna. Lennart Blom på Sudret har mest att göra. Här går en stor andel av barnen hos dagbarnvårdare och här blir förändringen därför störst. Det kan bli så många som 13 nya förskoleavdelningar på södra Gotland.
Freddy Sirland som är distriktschef på norr drar igång 6 helt nya förskoleavdelningar. Här har man fler daghem och därmed också större möjligheter att ta emot 4- och 5-åringarna till verksamheter som redan är etablerade.
<span class=MR>Monteringsfärdiga förskolor</span>
­ Mark finns. De nya förskolorna kommer att byggas på skolgårdar eller i närheten till skolorna. Och det blir inga paviljonger, det vill jag understryka, utan vi kommer att hyra eller hyrköpa monteringsfärdiga förskolor, säger Freddy Sirland och fortsätter:
­ Det här blir en positiv grej. Allmän förskola stärker barnens rätt till pedagogisk verksamhet. Och vi arbetar för att förskolan ska integreras i skolan, det är viktigt för barnens utveckling.
Också Lennart Blom tror att barnen kommer att vinna på reformen:
­ Omkring tio procent av barnen går inte i förskolan i dag. Det innebär att det dyker upp en del barn i förskoleklasserna som har problem som vi inte känner till. Det är väl sent i vissa fall.
När barn som fyllt fyra år­och förmodligen också deras yngre syskon­flyttar från dagbarnvårdare till förskolor så kommer den lilla dagbarnvårdarkår som ännu finns kvar på Gotland kommer att bli ännu mindre.
<span class=MR>Uppsägningar</span>
Det kommer att bli uppsägningar av dagbarnvårdare. På södra Gotland räknar Lennart Blom med att fler än 20 kommer att varslas. På norra Gotland vågar Freddy Sirland ännu inte sia om hur många som måste sägas upp.
Och detta sker samtidigt som man räknar med att få svårigheter med att hitta utbildade förskollärare på alla de nya förskolorna. Man beräknar att mellan 60 och 70 personer ska anställas på de nya förskoleavdelningarna.
­ En del kan nog få jobb som barnskötare på förskolorna, men vi har ingen dagbarnvårdare som har förskollärarutbildning, säger Lennart Blom.
­ Jag räknar ändå med att Gotlands kommun kommer att behöva den personal som man har i dag och att de inte ska behöva gå ut i arbetslöshet, säger Freddy Sirland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om