Kustparken var en av Vasallens "största utmaningar"
Nu lättar Vasallen på förlåten.Efter en turbulent sommar när Vasallen kritiserats för "hemlighetsmakeri" berättar man hur det gick till när Kustparken såldes till Diös & Kuylenstierna AB.I ett brev till Kustparks-företagarna medger Vasallens vd Jan Peter Jonsson att man har brustit i kommunikationen med företagarna, men han understryker att försäljningen har genomförts på ett korrekt sätt.
Nu får företagarna svar från Jan-Peter Jonsson som är vd för Vasallen AB. Han medger att företaget inte har lyckats med sin "kommunikation runt försäljningen", men i övrigt betonar han att Vasallen har agerat korrekt i samband med försäljningen:
Större kommersiella fastigheter säljs vanligen inte via anbudsförfarande, hävdar Jan-Peter Jonsson. Att budet aldrig gick till företagarna i Kustparken berodde på att "de inte varit synliga som tänkbara köpare av hela bolaget", förklarar Jonsson. Innan företagarna slöt sig samman i protest mot försäljningen så fanns det inte heller någon tydlig gruppering bland hyresgästerna att ställa frågan till, menar han.
Svalt intresse
Intresset för Kustparken har varit svalt från köparhåll. Det har Vasallen kunnat konstatera när man sonderat marknaden i samband med andra försäljningar. Av den anledningen försökte man att styck-försälja Kustparken och i det läget inleddes förhandlingar med flera hyresgäster, men intresset varierade och till stora delar av området saknades köpare. Eftersom Vasallen befarade att det skulle bli svårare att utveckla, marknadsföra och sälja det splittrade område som skulle bli över, så valde man ändå att söka efter någon som ville köpa hela bolaget .
Via mäklaren Lundberg & Partners knöts kontakter med bolaget Diös & Kuylenstierna, det bolag som nu kommer att ta över området från den 1 september.
Att det blev just Diös & Kuylenstierna berodde inte bara på att de var det företag som bjöd högst. Vasallen säljer inte "till vem som helst som bjuder högst" betonar Jan-Peter Jonsson. De som köper av Vasallen måste visa att de både vill och kan fortsätta den utveckling som påbörjats.
Vasallen har kritiserats för att de har misslyckats med utvecklingen av Kustparken. Men Jan-Peter Jonsson avvisar den kritiken. Han anser att Vasallen har varit en engagerad ägare som trots tuffa förutsättningar har lyckats skapa "värden som attraherar goda investerare":
"När Vasallen kom till Fårösund stod vi inför en av våra största utmaningar. Vi hade drygt 45 000 kvadratmeter tomma militära byggnader, regeringens kompensationssatsning hamnade i Visby och efterfrågan på kommersiella lokaler på norra Gotland var mycket liten. Trots det är mer än 60 procent av lokalerna idag uthyrda", skriver Jonsson och fortsätter:
"Vasallen har lagt grunden till en fortsatt god utveckling för området och funnit köpare som kan och vill driva utvecklingen vidare".
20 miljoner
Vasallen har inte gjort lika stora investeringar i Kustparken som man har gjort på de andra 23 försvarsanläggningar som man tagit över. Hör har man bara gjort investeringar på omkring 20 miljoner kronor medan man på andra håll har investerat i genomsnitt 200 miljoner kronor. Enligt Jan-Peter Jonsson beror detta på att Vasallen inte vill investera på spekulation. Vasallen investerar bara när det finns en hyresgäst som vill se investeringar och som är beredd att skriva ett hyreskontrakt som bär kostnaderna och i Kustparken har det inte funnits någon sådan efterfrågan.
Kustparken har inte sålts till något underpris, hävdar Jan-Peter Jonsson:
"Vi gör alltid noggranna kalkyler, analyser och marknadsvärdebedömningar inför våra försäljningar. Värderingen bygger enligt praxisa på bedömningar av framtida avkastning. Vi offentliggör inte dessa uppgifter men Vasallen är utsatt för granskning av revisorer och något oegentligt agerande får inte förekomma". Allt enligt Vasallens vd, Jan-Peter Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!