Kvaliteten inom äldrevård sämre än snittet

Kvaliteten på vård av äldre och dementa på Gotland är något lägre än genomsnittet i landet, sett till att det är färre utbildad personal här jämfört med riksgenomsnittet. Det framgår av en kartläggnings som SVT gjort.

Kvaliteten på vård av äldre och dementa på Gotland är något lägre än genomsnittet i landet.

Kvaliteten på vård av äldre och dementa på Gotland är något lägre än genomsnittet i landet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland2023-05-31 12:10

Gotlands vård av äldre och dementa ligger något lägre än riksgenomsnittet när det gäller hur mycket anställd personal som finns på boendet. Det framgår av en kartläggning som Svt gjort och siffrorna gäller för 2022. Andelen utbildad personal som jobbar på boendena är färre på Gotland än riket i genomsnitt.

– Vi jobbar intensivt med att utbilda personal. Under de senaste åren har 200 anställda studerat vidare till undersköterskor på arbetstid samtidigt som vi stått för vikarier, säger Håkan Ericsson (S) ordförande i socialnämnden. 

Det är det så kallade äldreomsorgslyftet som gett 30 miljoner kronor om året ihop med en utbildningsdel som först var 30 miljoner men som sedan minskat till 12 miljoner kronor.

undefined
Håkan Ericsson, (S) ordförande i socialnämnden.

– Stödpengarna från staten för äldreomsorgen på 30 miljoner om året räknar jag med att vi får behålla i riktat stöd, men det är oklart om regeringen drar in utbildningspengarna. 

Han är nöjd med satsningen.

– De här pengarna har använts sällsynt väl. Alla har erbjudits vidareutbildning, även de som jobbar inom det privata, säger Håkan Ericsson.

När det gäller hur många sjuksköterskor som arbetar på boenden är det färre på Gotland än i övriga riket. I genomsnitt i landet finns det cirka 4,2 utbildade sjuksköterskor per 100 vårdtagare på särskilda boende. Det kan jämföras med Gotland där det bara jobbar 3,1 sjuksköterskor per 100 vårdtagare.

– Inom särskilda boenden är det lite blandat, men vi jagar och försöker fylla ut. Vi tar ytterst lite personal från hyrsystemet. Hemsjukvården har full besättning på sjuksköterskor.

Sett till all personal som jobbar inom omsorgen för äldre har 73-78 procent adekvat utbildning i riket medan Gotlands utbildningsnivå är 71 procent.

Undersökningen speglar många olika delar av de boendes möjlighet att berika sin vardag. En är tillgången till träningslokaler. Här har Gotland inte kommit så långt som resten av landet. 

undefined
Kvaliteten på vård av äldre och dementa på Gotland är något lägre än genomsnittet i landet.

Mellan 32 och 37 procent av de som bor på särskilt boende har tillgång till en träningslokal i genomsnitt. På de gotländska boendena erbjuds denna aktivitet på mellan 7 och 11 procent av särskilda boenden.

– De flesta någorlunda nybyggda boenden har utegårdar att vandra runt på. På Attendos boende på Regementsgatan, Terra nova och Roma äldreboende finns utemöjligheter och balkonger. 

 Ett antal lite äldre boenden som Kilåkern och Stuxgården är inte så funktionellt byggda. 

– Det nya boendet i Klintehamn kommer att ha en fantastiskt ute- och innemiljö, säger Håkan Ericsson. 

Han berättar också att regionen har ett hälsofrämjande team som åker runt till olika boenden och leder fallförebyggande träning.

När det gäller hur många anställda som vårdar de boende, ligger Gotland lite lägre statistiskt sett. Genomsnittet är 30 anställda per 100 vårdtagare medan riksgenomsnittet är 31. Flest anställda per 100 boende hade Jönköping med 39 anställda medan Värmland låg längst ner på listan med 26 anställda per 100 boende.

På Gotland finns det 24 särskilda boende för äldre som har ett allmänt vårdbehov eller demens. 11 boenden för enbart dementa, ett boende för personer som lider av demens och allmänvård och 12 boende med allmänvård. 

Det är fler särskilda boenden som drivs i privat regi på Gotland jämfört med riket. 32-37 procent är privata boenden på Gotland medan rikssnittet är på mellan 14-25 procent.  Siffrorna är från 2022.

Demensvård i siffror

Antal personal per 100 vårdtagare vardagar:

Gotland 30, Riket 31

Antal sjuksköterskor per 100 vårdtagare:

Gotland: 3,1, Riket: 4,2

Andel omsorgspersonal med adekvat utbildning vardagar:

Gotland 70 procent, Riket: 78 procent

Andel enheter med tillgång till träningslokal:

Gotland 11 procent, Riket: 32 procent

Källa: SVT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!