Kvällsjobb för bygglov

Här lyser flitens lampa.Anhopningen av bygglovsärenden får regionens personal att jobba övertid flera dagar i veckan.- Det är en ständig stress, berättar Madeleine Johansson, bygglovshandläggare.

<7GT_Bildrubrik>förstår kritiken</7GT_Bildrubrik>. "Kritiken mot oss är inte oförtjänt." Det säger Sven Hedlund, stadsarkitekt. Nu arbetar personalen övertid flera kvällar i veckan för att komma ikapp.

<7GT_Bildrubrik>förstår kritiken</7GT_Bildrubrik>. "Kritiken mot oss är inte oförtjänt." Det säger Sven Hedlund, stadsarkitekt. Nu arbetar personalen övertid flera kvällar i veckan för att komma ikapp.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-04-13 04:00

Sedan den nya plan- och bygglagen trädde i kraft i maj i fjol ställs hårdare krav på myndigheterna. Den sökande måste få besked inom tio veckor - förutsatt att ansökan är komplett.


Höjning påverkade
Dessutom vällde ansökningarna in strax innan avgiften chockhöjdes förra året. Snart visade det sig att avdelningen som hanterar bygglovsärendena var underbemannad.

I höstas låg avdelningen efter med 150 ärenden. Och det blev bara värre.


Släpar efter
Nu släpar man efter med omkring 200. Till det kommer 150 som är kvar från tiden innan regelskärpningen i fjol våras, men de flesta av dem är enligt Sven Hedlund, stadsarkitekt, mindre genomtänkta och troligen inkastade för att slippa den höjda ansökningsavgiften.

Kritiken mot samhällsbyggnadsförvaltningens bygglovshantering har bara hårdnat det senaste året. GT har i flera artiklar berättat om byggplaner som gått i stå på grund av långsam hantering.

Måttet var rågat - och samhällsbyggnadsförvaltningen höll med.

Sedan ett par veckor arbetar personalen övertid tre kvällar i veckan för att hinna i kapp.

- Vi får dagligen höra att vi gör ett uselt jobb. Vi gör naturligtvis detta övertidsarbete för våra kunder skull, men även för personalens. Ingen mår bra av pressen utifrån eller från ledningen säger Sven Hedlund.

I går kväll arbetade ett halvdussin tjänstemän med att beta av några av de 200 ogranskade ärendena. Sedan några månader hänger varje ärende i en mapp på en vägg, lättöverskådliga för alla. Personalen letar även efter andra sätt att effektivisera arbetet.

Allt för att spara tid.


20 ärenden extra
Kvällsarbetet gör att personalen hinner med ett 20-tal ärenden mer än vanligt i veckan.

Några av tjänstemännen arbetade till 21-tiden i går.

- Jag gör det för det ständiga dåliga samvetet mot kunderna, säger Madeleine Johansson, en av regionens fyra bygglovshandläggare.

Den nya plan- och bygglagen har både för och nackdelar. Det tycker Stefan Hallin bygglovsinspektör. Fördelen är att inspektörerna kommer in tidigare i bygglovsprocessen och därmed kan rätta till brister i ritningarna snabbare. Nackdelen är att varje ärende binder mer resurser för inspektörerna.

- På samma tid jag förr hann med åtta eller nio enkla ärenden hinner jag numera bara två eller tre. Man känner att man inte riktigt räcker till, suckar han.


Kritiken bidrog
Klagomålen och uppmärksamheten i media bidrog till den särskilda kraftsamlingen som nu görs för att korta kön till halvårsskiftet.

Förvaltningen diskuterar till och med att stänga avdelningen en vecka för att arbeta ikapp.

Sven Hedlund, har ni fått oförtjänt mycket kritik?

- Nej, det har vi inte. Vi pratar dagligen med besvikna kunder och kritiken är inte oförtjänt. Gör man inte sin uppgift blir det så. Men nu kraftsamlar vi, och det finns ett engagemang och jävlar anamma bland personalen.

Vad tycker du själv om tioveckorsregeln?

- Det är en skrivbordsprodukt men har naturligtvis kommit till för att lagstiftaren vill att handläggningen ska gå snabbare. Men den är en del av lagstiftningen och det är ingen tvekan om att vi ska leva upp till den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om