Kvarnen fick luft under vingarna

För 50 år sedan tyckte man att den gamla kvarnen vid Skäggs i Väskinde mest var i vägen. Tanken var att den skulle sprängas i luften.
Men kvarnen räddades till framtiden och renoverades av hembygdsföreningen. I lördags träffades de i skuggan av sin kvarn för att tala om socknens kvarn- och skördehistoria.

Gotland2004-09-06 04:00
En imponerande karavan pustar fram genom allén mellan Väskinde kyrka och Skäggs gård. I spetsen en T-ford med Åke Fordahl vid ratten, sedan tre "grållar" från 40-talet och tidigt 50-tal. Och på släp har de väsentliga delar av Väskindes skördehistoria; En självbindare, ett gammalt tröskverk och en press.
De svänger upp över åkern mot Skäggs kvarn och här kan Ingvar Andersson med ord och bilder berätta det mesta både om maskinerna och om hur skörden brukade gå till här på Skäggs. Sedan de mer moderna skördetröskorna introducerades och de här maskinerna förpassades till skördehistorien har Ingvar haft dem hemma i sitt redskapsskjul, men numera står de i prästgårdsladugården där de utgör grunden till ett blivande maskinmuseum.
Maskinerna ser riktigt gamla ut, ändå är de inte äldre än att flera av de som är med här har jobbat med dem. Ulf Tingström, till exempel.
­ Jag var en av de som jobbade med den här trösken på 50-talet. Det krävdes tio man för att hålla trösken igång, berättar Ulf.
Han har många minnen från skördedagarna omkring den här trösken och aldrig kommer han glömma den gången när en höna störtade sig in i maskinen. När lösa fjädrar började strömma ut förstod man att hönan måste ha pressats ihjäl, men hon hade änglavakt och med ett ilsket kacklande flög hon ut ur pressen.
Skäggs kvarn höll på att jämnas med marken i samma veva som de här skördemaskinerna ställdes undan. Kvarnen var förfallen och när man i början av 50-talet sprängde andra hus som låg omkring den ville markägaren riva kvarnen också. Men protester ändrade på den saken och gårdens folk såg i stället till att kvarnen fick ett nytt tak som bromsade upp förfallet.
I mitten av 80-talet skänktes kvarnen till Väskinde hembygdsförening från familjen von Corswant på Skäggs och under några år i början av 90-talet fick kvarnen en ordentlig upprustning och nya vingar.
Vingarna är känsliga, det fick man erfara i en storm när två av dem brast. Nu har de förstärkts och med jämna mellanrum vrider man på kvarnvingarna för att de inte ska börja bukta eller komma i obalans.
I lördags fanns det många villiga händer på plats som kunde hjälpa till med jobbet att vrida kvarnvingarna ett halvt varv.
Historia. Ingvar Andersson från Väskinde hembygdsförening berättade om kvarnens historia och om skördehistoria utifrån gamla bilder. "Min pappa tyckte att den största uppfinning som gjorts var knytapparaten", berättar Ingvar.
Rep. Med hjälp av villiga händer och ett rep kan man vrida på kvarnvingarna. De kan komma i obalans om de står i samma läge för länge.
Rustad. Skäggs kvarn rustades upp av hembydsföreningen i början av 1990-talet.
Cikoria i kvarnfönstret.
T-Ford. När karavanen med grållar och gamla skördemaskiner rullade ut på fältet väcktes gamla skördeminnen hos många som var med på 50-talet. I täten syns Åke Fordahl i sin T-Ford. Bakom honom sitter Tore Pettersson på en grålle.
Inspekterar. Stig Bendelin från Hembygdsföreningens bygg-grupp håller ett vakande öga på vingarna medan de vrids.
Vingar. Några drog, andra lyssnade och lärde när Väskinde hembygdsförening samlades omkring kvarnen vid Skäggs för att vrida på vingarna.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om