Kvarnhjulet vid Aner i Boge snurrade för en dag

Hela kvarnbyggnaden vid Aner i Boge skakade till när det stora kvarnhjulet drog igång på påskdagen. Kvarnen är bara i drift en gång om året, och då är det folkfest i Boge.
Särskilt i år, då det vackra vädret lockade många att ta kaffekorgen med sig till kvarnen.

Gotland2002-04-02 04:00
Tillgången på vatten är god den här våren. Kvarndammen var fylld till brädden och nog skulle kvarnen ha klarat av att mala mer än de dryga 50-talet kilo säd som var dagens uppgift.
Mjölnaren Åke Strandberg stod uppe på övervåningen iförd bländvit ovarall, fyllde på med vete och råg och såg till att trycket på kvarnstenarna var det rätta.
På våningen under stod mjölnarfrun Birgitta Strandberg och paketerade mjölet i enkilos påsar.
Åtgången var strykande. Det var ett på flera sätt anmärkningsvärt mjöl som besökarna kunde få ta med sig hem. Rågen var av en gammal gotländsk sort, bevarad och KRAV-odlad av Hans Dahlström i Boge. Under påskdagen malde man utan siktduk, så säden malde kvarnstenarna i Aner till ett grovt mjöl.
<span class=MR>Malt med vattenkraft</span>
KRAV-odlad säd med kulturhistoriskt värde, och malt med vattenkraft till ett grovt och fiberrikt mjöl ­ bättre kan det inte bli.
Vad ska man då använda mjölet till?
Med mjölpåsarna Birgitta Strandberg sålde följde ett receptblad.
Anderbröd, med grovt rågmjöl, vetemjöl, sirap, salt och mjölk låter läckert. Men varför inte pröva att baka lunsar, där mjölet bakas tillsammans med grädde, mjölk, ägg, socker, salt, hjorthornssalt och bikarbonat till en kringla som sedan äts med smör och ost.
En klassiker som Birgitta Strandberg också rekommenderar är rågmjölsgröt.
Kvarnen vid Aner är säkert 120 år, tror Åke Strandberg. Vid Anerån fanns det en gång i tiden fem kvarnar, och länge drev Åke Strandbergs pappa den nu restaurerade vattenkvarnen. Den restaurerades av Othem-Boge hembygdsförening i början av 1980-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om