Kvigorna var nära att drunkna

Det blev dramatiskt vid Petarve i Sanda i går när två kvigor gick ner sig i en gödsellagun. Kvigorna hade bara huvudet ovanför när räddningstjänsten från Klintehamn kom till gården.-Vi fick upp dem till slut. De var utmattade men klarade sig utan skador, säger Patrik Klinte vid räddningstjänsten.

HJÄLP. Det blev dramatiskt i Sanda i går när två kvigor hade hamnat i en gödsellagun. Räddningstjänsten i Klintehamn fick god hjälp av grannar att få upp kvigorna.

HJÄLP. Det blev dramatiskt i Sanda i går när två kvigor hade hamnat i en gödsellagun. Räddningstjänsten i Klintehamn fick god hjälp av grannar att få upp kvigorna.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-02-14 04:00
Det var fint väder i går och trångt i ligghallen.
-För att bereda plats för korna som håller på att kalva så släppte jag ut tio kvigor. De blev glada och for runt så som de brukar när de blir utsläppta men två av dem blev lite väl glada, säger Ingegerd Axell, lantbrukare vid Petarve.

Bara huvudet syntes
De två kvigorna tryckte grinden, som stod för gödsellagunen, framför sig och hamnade djupt ner i gödseln. På några minuter syntes bara huvudet ovanför.
-Herre jävlar, det här måste vi ha hjälp med, tänkte jag och ringde efter vår anställde, Tobias Levander, en granne och till räddningstjänsten, säger Ingegerd.
Räddningstjänsten satte ett spännband runt bröstkorgen och en lyftstropp om baken på kvigorna. På gården fanns en lastmaskin och räddningstjänstens vinsch användes för att sakta men säkert lyfta upp de båda kvigorna.
-De var trötta men hoppade till lite då och då och det var vid dessa hopp som vi fick passa på att få under spännbanden. Det tog två timmar sen fick vi upp dem, säger Patrik Klinte. Den ena låg och vilade sig en stund men den andra hjälpte till själv och hoppade upp när hon väl fick fast mark under sig.

Fick värma sig
Veterinär, Karin Hjorth, som hade tillkallats, hade förberett en halmbädd inne i lagårn som de båda kvigorna fick värma sig på.
-Det var ingen fara med dem. De fick snabb hjälp och blev inte ens nedkylda, säger Karin. Och jag kunde inte se några skador på dem.
Ingegerd Axell är glad för den hjälp hon fick med djuren.
-Man känner sig helt maktlös och kan inte göra någonting, säger hon. Men duktiga och snälla grannar och brandmän lyckades få upp kvigorna och jag är glad att det hela slutade lyckligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!