Kvinna sa att hon var arbetslös – trots att hon jobbade

En 54-årig kvinna har dömts för bidragsbrott sedan hon trots att hon haft jobb uppgett att hon varit arbetslös, och på så sätt fått arbetslöshetsersättning utbetald.

En 54-årig kvinna har dömts för bidragsbrott sedan hon uppgett att hon varit arbetslös, trots att hon haft en anställning.

En 54-årig kvinna har dömts för bidragsbrott sedan hon uppgett att hon varit arbetslös, trots att hon haft en anställning.

Foto: Emil Lundberg

Gotland2024-06-22 14:49

Under nästan ett års tid, mellan juli 2020 och april 2021 lämnade kvinnan oriktiga uppgifter till den a-kassa hon var ansluten till. Hon uppgav gång på gång i de ansökningar hon skickade in att hon var arbetslös, trots att hon under den aktuella perioden först hade en timanställning, och därefter även fick en heltidsanställning. 

Med de tidrapporter som kvinnan skickade in som grund betalade a-kassan under den här perioden ut totalt strax över 183 000 kronor.

Kvinnan har i förhör nekat till brott, men vidgått att det är hon som fyllt i, signerat och skickat in ansökningarna till a-kassan. Hon har dock uppgett att hon varit i kontakt med både sin chef och med a-kassan och att ingen av dessa anmärkt på att hon fyllt i ansökningarna fel. Hon har i förhören även vidhållit att hon under majoriteten av den aktuella perioden varit arbetslös.

"De timmar som registrerats i tidrapporterna har istället, efter överenskommelse med hennes chef, lagts in som arbetad tid i syfte att få sparad semesterersättning utbetald", står det bland annat att kvinnan uppgett.

Kvinnans chef har dock i förhör sagt att någon sådan överenskommelse inte funnits, och att kvinnan varit anställd hos honom under den aktuella perioden.

Med dessa vittnesuppgifter samt den skriftliga bevisningen som bakgrund har en enig tingsrätt fattat beslut om att kvinnan gjort sig skyldig till bidragsbrott av normalgraden. Straffvärdet för det aktuella brottet är fängelse, men då tingsrätten saknar skäl att tro att den 54-åringen kommer att begå nya brott har man bestämt påföljden till villkorlig dom. Utöver detta ska kvinnan även betala 28 000 kronor i böter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!