Kvinna sökte psykvård i Fridas namn

Ett samtal från socialtjänsten i Visby i slutet av sommaren ledde till att en mycket märklig historia kunde nystas upp.
Det handlar om stöld av personnummer och identitet. I syfte att få psykvården att skriva ut mediciner.

Gotland2006-10-18 06:00
- Det var hemskt både för mig och min mamma. Men det värsta av allt är att den som gjorde så här mot oss inte gjorde fel. Enligt polisen är det inte olagligt, säger gotländska Frida.
Vad som hände var att en ung kvinna sökte vård vid ett sjukhus i Stockholm. Hon uppgav namn och personnummer men behövde aldrig styrka sin identitet med legitimation.

Tidiga tvivel
Eftersom hon kunde rabbla personnumret utan problem ansåg man att det räckte. Efter en första bedömning skickades hon vidare till sjukhusets psykavdelning.
Flickan var väldigt tystlåten men när man förstått att hon var hemmahörande på Gotland remitterades hon till psykiatriska kliniken här på ön.
Inte heller här avkrävdes hon legitimation. Hon mötte läkare och det skrevs i journaler. Hennes psykiska instabilitet präntades ned liksom hennes önskan att få mediciner utskrivna och att få göra ett aids-test. Man skrev också om hennes tystlåtenheten, hennes sviktande trovärdighet och benägenheten för att ljuga.
Personalen hade nämligen ganska snart kommit att tvivla på att flickan verkligen var den hon uppgivit.

Polisanmälning
Socialtjänsten kopplades in och man kom fram till att söka kontakt med flickans anhöriga. Man ringde hennes mamma.
- Det var min mamma man ringde. Hon blev naturligtvis jätteupprörd och orolig. Hon fattade först ingenting. Skulle jag, hennes dotter, ligga på psyket!? Vad hade hänt, varför hade hon inte fått veta något. Det var verkligen en jättehemsk upplevelse för henne, berättar Frida.
Men så snart den första chocken lagt sig och samtalet fortsatte förstod båda parter att flickan som sökt vård inte alls var Frida. Den riktiga Frida hade helt enkelt blivit bestulen på sin identitet. Den vårdsökande flickan hade stulit hennes personnummer.
- Det visade sig att vi heter likadant, berättar Frida. Våra namn är lika och på något sätt har hon lurat till sig mitt personnummer. Av vad jag fått berättat hade hon tydligen fler personnummer i huvudet, så det verkar som hon stulit från fler än mig.
Frida och hennes mamma polisanmälde händelsen. För dem var det hela mycket obehagligt. Dessutom kom det efter några veckor en sjukhusräkning från sjukhuset i Stockholm.

Ingen ekonomisk förlust
Men anmälan lades ned eftr en ganska kort tid. Att stjäla en identitet är inget brott enligt polisen.
- Nej, vi har inte kunnat hitta något brottsligt i det här, säger Magnus Frank, chef för kriminalpolisen i Visby..
Att använda någon annans legitimation är brottsligt och att olovligen skriva på papper i nån annans namn eller gå i i andras datorer. Men inte att söka sjukvård med falsk identitet.
Är det inte ens bedrägligt beteende?
- Nej, då måste den drabbade ha orsakats ekonomisk förlust, eller den andra parten ekonomisk vinning, svarar Magnus Frank.
Frida tycker det är väldigt konstigt att man från myndigheternas sida tar så lätt på det här.
- Jag kan inte förstå att det kan vara lagligt att bete sig så, säger hon.

Historien har satt sina spår
Hon har nu själv fått ordna med att sjukhusräkningen hon fick från sjukhuset i Stockholm, där den falska Frida först skrevs in, har strukits och hon har efter samtal med sjukvården fått sin journal ändrad. De anteckningar som gjordes om den falska Frida har tagits bort.
- Nu är det väl utagerat från min sida. Men visst har hela den härhistorien satt sina spår. Jag är mycket mer försiktig nu, kollar alltid att dörren är låst, sparar alla papper och kvitton - och jag litar inte särskilt mycket på myndigheter längre, säger hon.
På psykiatriska kliniken i Visby uppger man att den här typen av förfalskningar förekommer då och då.
- Det händer ibland att folk söker vård med falsk identitet, säger Inger Jerkland, chef på akutvårdsavdelningen.
Men för att förhindra det krävs legitimation av alla som söker vård, tillägger hon.

Fotolegitimation
Hälso- och sjukvården på Gotland har en policy för hur identitetskontroll av vårdtagare ska gå till. Det finns skrivna rutiner för såväl öppen, som slutenvård. Och det är fotolegitimation som gäller.
Men tydligen räcker det inte alltid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!