Kvinnfolki från i går och i dag på Fornsalen

LRF. Från stenålderns gudinnor till nutidens föregångskvinnor. Anna Törnfelt, född 1964, LRF-ordförande som bor och verkar med familjen bor på en gård i Alskog med lamm och nöt, finns med i utställningen som berättar kvinnornas historia på ön.

LRF. Från stenålderns gudinnor till nutidens föregångskvinnor. Anna Törnfelt, född 1964, LRF-ordförande som bor och verkar med familjen bor på en gård i Alskog med lamm och nöt, finns med i utställningen som berättar kvinnornas historia på ön.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2009-11-27 00:21
- Äntligen. "Hon" är en 25 år gammal dröm som går i uppfyllelse, säger förste antikvarie Gun Westholm vid Gotlands museum.
Det handlar om Kvinnfolki och en helt annan historia, en utställning som invigs på söndag av professor Ebba Witt Brattström.
Kvinnfolki, en helt annan historia, är också titeln på årets Gotländskt arkiv med fokus på kvinnor på Gotland från förhistorisk tid till i dag.

Gun Westholm är producent för den nya utställningen. Den är integrerad i den vanliga utställningsmiljön och kompletterad med bland annat en porträttutställning. I minnet tar Gun steget 25 år bakåt i tiden och ett tjänsteärende i När.
- Bland stereotypa porträtt av män blev jag varse två bilder av kvinnor. Den ena med trött blick och halsen tyngd av guldkedjor, den andra med glimten i ögat men helt osmyckad.
Varför avbildas män och kvinnor olika? Gun Westholm har därefter burit frågan med sig.
- Svaret finns i utställningen som är gjord ur genusperspektiv. Den speglar kvinnans roll genom tiderna i samhället och hennes ställning i religion, sedvanor och rättsväsende, förklarar hon.

Kvinnfolki, en helt annan historia, är unik i sitt slag. 2010 kommer att skrivas in i historien som ett kvinnoår på Gotlands museum. Under året kommer en rad tillfälliga utställningar och programpunkter, alla med kvinnoperspektiv, att visas på museet.
- Med kvinnoblick i glasögonen såg vi hur mycket kvinnohistoria som finns i museisamlingarna. Vi har helt enkelt lyft fram kvinnorna, som alltid funnits i våra fasta utställningar, men utan att göra så mycket väsen av sig, säger Gun Westholm.

En speciell utställningslogga med information pekar ut de kvinnliga inslagen bland museiföremålen. Besökaren ledsagas från gudinnorna i bildstenshallens symbolvärld via fynd från stenålder, bronsålder, järnålder, medeltid och medeltid fram till nutidens föregångskvinnor.
- Från vår äldsta förhistoria märks ingen skillnad i gravgåvorna för män och kvinnor. Skeletten från stenåldern måste analyseras osteologiskt, förklarar Gun Westholm.

Från bronsålderstid noterar hon ett kraftigt brott i historien. Nytt då är vapen bland gravfynden samtidigt som gravar med kvinnor försvinner i materialet.
- Vi pratar en förändring över tusen år, förklarar Gun och visar på den yngre bronsåldern, en tid då gravfynden åter visar på kvinnliga föremål. Ett hopp i historien och vikingatidens kvinnor passerar revy.
Skelettgravar berättar och skrivna berättelser förtäljer om kvinnor som lämnat Gotland på långväga handelsfärder. Kanske tog den gotländske vikingen med frugan på turen till Svarta havet. Eller var det kanske hon som var handelsresande?
Fram i historien konstateras att på 110-talets Gotland fanns en acceptans för exempelvis modergudinnans- och kärleksgudinnans roll togs in i kulten kring Maria som helgon.
- På Gutalagens tid och i det gamla bondesamhället, hade kvinnan en stark ställning. Den bröts på 1500-talet samtidigt som kyrkans tolerans försvann mot hedniska sedvänjor, förklarar Gun Westholm.
I utställningen Döden på galgbacken lyfts kvinnor fram, dömda till avrättning, 1600- och 1700-talets häxprocesser.
Århundradena passerar revy med kvinnan i 1800-talets bondehushåll och kvinnan i stadssamhället.
- Se själv och tänk på kvinnan i historien. Ta hjälp av föremål, berättelser och bilder för att förstå kvinnans genom tiderna förändrade roll och ställning, tipsar Gun Westholm.
Kvinnfolki, 29 december 2009  - december
2010
Smal - om snygghet, makt, ansvar
och lidande,
februari -april
Det blev en flicka, maj - september.
Ur egna samlingar, tema kvinnor,
september - oktober
Kvinnors uppfinningar, öppnar i november
Aktuellt + ur magasinen med tema kvinnor,
6-8 tillfällen 2010
Min historia, gotlänningar ställer
ut föremål, hösten 2010
Museigårdarna, utställningar med tema
Hon, kvinnoåret 2010
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!