Kvinnofridsmotionen ratades
Mer än 500 brott mot kvinnor polisanmäldes på Gotland i fjol. Det handlar om ett samhällsproblem. Det är hög tid att ta fram ett handlingsprogram för kvinnofrid, anser Marianne Gottlander (s) och Kvinnojouren på ön.Men i går ratade partikamraterna den motion som Marianne Gottlander skrivit i frågan.
Detta trots att gotländska kvinnor polisanmäler misshandel, kränkningar, våldtäkter, ofredande och överträdelser av besöksförbud i större utsträckning än vad man gör någon annanstans i landet.
För att påskynda en handlingsplan för kvinnofrid har fullmäktigeledamoten Marianne Gottlander (s) arbetat fram en motion om detta tillsammans med andra s-kvinnor och Kvinnojouren på Gotland. Tanken var att motionen skulle läggas fram vid fullmäktigesammanträdet i går eftermiddag, men så blev det inte. Motionen röstades ned vid socialdemokraternas gruppmöte under förmiddagen. Det fanns formuleringar i den tre sidor långa motionen som inte alla var beredda att skriva under på. Och Marianne Gottlander ville inte ändra på den ordalydelse som tagits fram gemensamt av gruppen bakom motionen.
Syftet med motionen var det ingen diskussion kring, men motionen var omfattande och gick in på en detaljnivå som vi tyckte att det fanns tveksamheter kring, säger kommunalrådet Åke Svensson.
Marianne Gottlander och kvinnorna från Kvinnojouren är mycket besvikna. De kan inte se att det finns tveksamheter i det underlag som presenteras i motionen.
Det här hade jag inte alls väntat mig. Jag kan inte förstå hur man kan tycka att något av det vi skriver är provokativt, säger Marianne Gottlander.
Vi beskriver bara en konkret verklighet, säger s-kvinnan Lilian Ronander som också är engagerad i Kvinnojouren.
Det handlar om laddade frågor som är provocerande att ta i och många har inte tillräcklig kunskap, säger de andra kvinnorna i gruppen.
Nu kommer arbetsgruppen att träffas igen för att gå igenom motionen och se om de kan ändra på någonting så att den kan läggas fram som en s-motion i fullmäktige. För en handlingsplan för kvinnofrid behövs, betonar de. De vill se en handlingsplan för hur man i kommunen arbetar med att förhindra våld, hot, sexuella trakasserier och våldtäkter mot kvinnor och flickor. De vill också se utbildning i feministiskt självförsvar på gymnasiet, utbildning till alla som kommer i kontakt med utsatta kvinnor, tryggt boende till de kvinnor som drabbas och högre anslag till Kvinnojouren och Tjejjouren.
Nedröstade. "Det här hade jag inte väntat mig. Jag kan inte förstå hur man kan tycka att något av det vi skriver är provokativt", säger Marianne Gottlander, sedan socialdemokraternas fullmäktigegrupp röstat ned den motion om handlingsplan för kvinnofrid som hon formulerat i samarbete med bland andra Eva Gomander, Nina Körner och Lilian Ronander från Kvinnojouren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!